Výměna válečných zajatců vyvolává naději pro Ukrajinu?

22. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské jednotky a proruští separatisté si pozdě v noci v sobotu vzájemně vyměnili téměř 200 válečných zajatců. Došlo k tomu několik hodin poté, co vzbouřenci oznámili, že začnou v neděli stahovat těžké zbraně z fronty.

Podle listu Times jde o první vážnější náznak deeskalace války na východní Ukrajině od příměří, které bylo předminulý týden dohodnuto v Minsku.

Více než 130 ukrajinských vojáků bylo propuštěno výměnou za 52 vzbouřeneckých bojovníků ve frontové linii ve vesnici Žobolok, asi dvacet kilometrů západně od Luhansku.

Značný počet vězňů byl zraněný, někteří se opírali o dřevěné berly a nejméně jeden byl v kolečkovém křesle. Obě strany se vzájemně obvinily ze špatného zacházení s vojenskými zajatci.

Spojené státy, Velká Británie, Německo a EU hrozí Rusku novými sankcemi, pokud příměří nebude respektováno. Moskva veřejně zopakovala, že chce plnit dohody z Minsku a separatisté uvedli, že považovali Debalceve, které v posledních dnech dobyli, za "výjimku", na niž se příměří "nevztahovalo.

Boje však pokračovaly u přístavu Mariupol, kde se obě strany navzájem obviňují z porušování příměří.

ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
7929

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015