BRITÁNIE:

Konzervativci chtějí zabránit skotským poslancům v hlasování o čistě anglických problémech

3. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotští poslanci v londýnské Dolní sněmovně nebudou smět hlasovat o otázkách, týkajících se čistě Anglie, navrhují britští konzervativci. O těchto otázkách mají mít kompletní veto angličtí poslanci. Pokud toto opatření projde, výrazně to posílí poslance Konzervativní strany, kteří se rekrutují většinou z Anglie, kdežto Labouristická strana dosud mívala několik desítek poslanců ve Skotsku. Její podpora v nynějším předvolebním období se však rozložila a podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění bude namísto pro labouristy ve Skotsku hlasovat celých 48 procent obyvatelstva. Znamená to, že labouristické poslance a Skotsko v Dolní sněmovně zřejmě téměř úplně nahradí poslanci skotských nacionalistů.

Omezovat právo poslanců ze Skotska hlasovat o čistě anglických tématech je velmi kontroverzní, protože ve většině případů se nedá jasně určit, co je čistě anglické a co je celobritské hlasovací téma. Například sektor zdravotnictví je v Británii rozdělen a Skotsko má samostatné ministerstvo zdravotnictví. Jenže hlasování o rozpočtu státního zdravotnictví v Anglii přímo ovlivní situaci ve Skotsku, neboť rozpočet pro skotské státní zdravotnictví je pevně dán jako určité procento rozpočtu anglického.

Návrh konzervativců zabránit poslancům Dolní sněmovny ze Skotska hlasovat o anglických záležitostech zřejmě posílí odstředivé tendence ve Velké Británii. Skotští nacionalisté zazamenávají ve Skotsku bezprecedentní popularitu.

Skotské nacionalisty nyní podporuje 48 procent skotských voličů, labouristy 27 procent, konzervativce 15 procent a liberální demokraty 4 procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5797

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2015