V Řecku oznámil premiér Alexis Tsipras složení své nové vlády

27. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Do funkce ministra financí byl jmenován radikální ekonom Yanis Varoufakis, který charakterizoval program škrtů jako "hospodářské waterboarding". Vaaroufakis bude hlavním hospodářským vyjednavačem s Evropskou unií. Jména ostatních členů nové řecké vlády byla oznámena v úterý odpoledne.

Jedním z hlavním Varoufakisových úkolů bude nově vyjednat podmínky záchranného balíku pro Řecko v hodnotě 240 miliard dolarů navzdory široké a energické opozici z jiných evropských zemí, především z Německa.

Varoufakis, 53, studoval v Británii a také vyučoval v Austrálii, v Řecku a v USA. V předvolebních rozhovorech přislíbil, že ukončí to, co charakterizoval jako řeckou humanitární krizi, zrušit část dluhu Řecka, který dosahuje 320 miliard euro a zlikvidovat řecké oligarchy, "kteří zlovoně vysávají hospodářskou moc od všech ostatních."

Varoufakis je známým internetovým a mediálním komentátorem. Obléká se do pestrých košil a do džínsů. Má dvojí řecké a australské občanství. Opustil místo na univerzitě v Texasu a přešel do Tsiprasova předvolebního týmu.

Analytikové charakterizují alianci mezi Syrizou a malým pravicovým seskupením Nezávislí Řekové jako nepřirozenou a varují, že Nezávislí Řekové jsou především známí svými ostrými výpady proti Německu a proti Trojce a svými občasnými otevřeně antisemitskými rasistickými a homofobními výkřiky jejich šéfa Panose Kammenose.

MMF oznámil, že je ochoten dál Řecko podporovat a těší se na rozhovory s novou řeckou vládou, šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval, že snížení řeckého dluhu "není na radaru". Evropská unie vydala přísné prohlášení, že Řecko riskuje svou účast v eurozóně, pokud nebude plnit své závazky v oblasti škrtů a splácení dluhů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6841

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2015