Vedla byste válku s Ruskem, paní Merkelová?

8. 12. 2014

čas čtení 6 minut

Welt am Sonntag: Paní spolková kancléřko, jsou tomu již dva týdny, co jste se v Austrálii setkala s prezidentem Putinem. Pak jste Rusko kritizovala velmi tvrdými slovy. Převládá od té doby rádiový klid?

Angela Merkelová: Spolková vláda a ruská vláda mají funkční kontakty na různých úrovních. Vedle toho jsme vždy jasně říkali, že Rusko svým přístupem k ukrajinské krizi porušuje mezinárodní právo a my se naopak při všech rozhovorech v nezmenšené míře snažíme najít diplomatické řešení. Jde o to, že také Rusko se v souladu s Minskou dohodou zavázalo, že bude spolu s ostatními zajišťovat příměří.

Nepřiostřila jste po jednání G-20 v Brisbane tón proti Putinovi? Pak to tedy také celá světová veřejnost chápe špatně?

Angela Merkelová: Od počátku krize já i celá spolková vláda jasně říkáme, že neexistuje vojenské, ale pouze diplomatické řešení. Cílem tohoto řešení je obnovit na Ukrajině základní princip našeho evropského mírového uspořádání a tím je uznání územní integrity států. Přesně tento cíl Rusko popřelo v případě Krymu a v Luhansku a Doněcku.

Váš ministr zahraničí po summitu G-20 v Brisbane varoval před "stavěním překážek vůči uvolnění". Neprodleně byl pozván na audienci k Putinovi. Snaží se Kreml postavit Vás a Franka-Waltera Steinmeiera proti sobě?

Angela Merkelová: Spolkový ministr zahraničí a já úzce spolupracujeme a využíváme všech možností k rozhovorům, které mohou být užitečné pro překonání ukrajinské krize.

Takže jste s ním také hovořila, když jste varovala, že se Putin může zaměřit na státy západního Balkánu. Jak jste k tomu došla?

Angela Merkelová: V případě Moldavska, Gruzie a Ukrajiny tři státy v našem východním sousedství z vlastního suverénního rozhodnutí podepsaly asociační dohody s EU. Těmto třem zemím Rusko dělá potíže. Proto republika Moldavsko léta trpí kvůli konfliktu v Podněstří. Snažili jsme se vynaložit velké politické úsilí s tím pomoci, až dosud bohužel nadarmo. Gruzie také po léta trpí kvůli zamrzlému konfliktu v Jižní Osetii a Abcházii. Ukrajina musí přežít anexi Krymu a boje na východě země. Vidíme také, že vytváří hospodářské a politické tlaky v některých zemích západního Balkánu.

Chtěla byste také hovořit o Estonsku, Lotyšsku a Litvě, které dříve náležely k Sovětskému svazu, ale nyní jsou členy NATO?

Angela Merkelová: Už během své návštěvy v Lotyšsku před nějakou dobou jsem prohlásila, že obranné závazky NATO se vztahují na všechny členy - také na Lotyšsko, Estonsko a Litvu, nebo také na Polsko. Současně jsem zdůraznila, že agenda NATO-Rusko nebude ukončena, ale že chceme kanály pro rozhovory s Ruskem udržet otevřené.

Opravdu byste kvůli Pobaltí chtěla jít do války?

Angela Merkelová: Otázka války v Pobaltí není na stole. Nicméně článek 5 smlouvy o NATO obsahuje také povinnost pomáhat při obraně, všem partnerům aliance. Proto například provádíme zajišťování vzdušného prostoru nad Pobaltím, stavíme nové síly rychlé reakce a pracujeme na společném velitelství ve Štětíně s Poláky a Dány. To vše probíhá v souladu se smlouvou NATO-Rusko.

Jsem přesvědčena, že společná evropská reakce na počínání Ruska je správná.

Rusko porušuje smlouvy, ale přesto Německo doufá ve smlouvu?

Angela Merkelová: Ano, mosty se rychleji zboří, než nově postaví. Je pro nás důležité rozhodnout se zakročit proti porušení mezinárodního práva, což je důvod, proč jsou sankce nevyhnutelné, ale současně se řídit dohodami a dosáhnout diplomatického řešení konfliktu.

Abyste neprovokovala Rusko, zabránila jste v roce 2008 členství Ukrajiny v NATO. Daly Vám dějiny za pravdu, nebo Vás vyvrátily?

Angela Merkelová: Základní připravenost NATO z roku 2008, že se Ukrajina může stát členem NATO, stejně jako rozhodnutí z té doby nepřipravovat žádný takzvaný akční plán členství pro Ukrajinu a Gruzii, který je předchůdcem členství, jsou správná rozhodnutí a měla by být uplatňována beze změny.

Co by se stalo, kdyby se místo Angely Merkelové prosadil George W. Bush a Ukrajina byla přijata do NATO? Byli bychom pak dnes ve válce s Rusy?Angela Merkelová: Všechny kroky ohledně členství v NATO byly přijaty jednomyslně. Německo se tehdy rozhodlo proti předchůdcům členství, akčním plánům členství, z dobrých důvodů. Nespekuluji o tom, co by se stalo, kdyby byla přijata jiná rozhodnutí.

Co si myslíte o tom, že Vaši tři předchůdci - Helmut Schmidt, Gerhard Schröder a také Helmut Kohl - otevřeně označují Vaši politiku vůči Rusku za špatnou, zejména pak sankce?

Angela Merkelová: Jsem přesvědčena, že společná západní reakce na ruské akce je správná. To že Rusko porušilo závazky garantovat územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny obsažené v Budapešťském memorandu z roku 1994 nemůže zůstat bez následků.

Nízká cena ropy je daleko účinnější než sankce. Rusové věří, že cena je manipulována.

Angela Merkelová: Varuji obecně před teoriemi spiknutí jakéhokoliv druhu, také pokud jde o cenu ropy. Cena klesá, když klesá poptávka. To je mimo jiné proto, že světová ekonomika roste pomaleji, než bylo očekáváno, a USA jsou nyní schopny se do značné míry zabezpečit samy.

Chcete rozšířit sankce. Současně s tím cestují šéfové německého byznysu za Putinem do Moskvy. Vadí Vám to?

Angela Merkelová: Je tu seznam lidí z Ruska, kteří už nesmějí cestovat do Evropské unie, ale není zakázáno, aby představitelé německého byznysu jednali s ruskými podnikateli - a také s ruskými politiky. Dokonce i během studené války existovaly široké diplomatické vztahy a kontakty nejrůznějšího druhu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Německo dnes | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
0
Vytisknout
17870

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2014