Ukrajina: civilisté na východě země nutně potřebují pomoc

12. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Ženeva/Kyjev/Moskva (ICRC) -- Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je velmi vážně znepokojen tíživou situací osob na východě Ukrajiny potřebujících v důsledku ozbrojeného konfliktu pomoc a ochranu.

"Je urgentní, aby se dostalo pomoci lidem v Lugansku a dalších oblastech na východě země, kde probíhají po týdny těžké boje," řekl Laurent Corbaz, vedoucí operací MVČK v Evropě a Střední Asii. "Situace je kritická -- udává se, že tisíce lidí nemají přístup k vodě, elektřině ani zdravotní péči."

V reakci na poslední nabídku vlády Ruské federace předat Mezinárodnímu výboru ČK humanitární pomoc pro obyvatelstvo oblastí zasažených na východě Ukrajiny ozbrojeným konfliktem je MVČK připraven zajistit takovou operaci za účasti, se souhlasem a podporou všech zúčastněných stran.

MVČK se 11.8.2014 setkal s ukrajinskými i ruskými orgány a předložil jim dokument specifikující způsob, kterým by se taková operace uskutečnila, což zahrnuje také dohodu všech stran, že MVČK bude umožněno pomoc doručit při respektování jeho základních principů činnosti -- neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Dokument rovněž stanoví, mimo jiné, že před začátkem operace MVČK obdrží bez zbytečného odkladu od úřadů Ruské federace všechny nezbytné údaje týkající se pomoci, včetně objemu a druhu zásilek a požadavků na transport a skladování. Všechny strany musí také zaručit bezpečnost personálu a vozidel MVČK během operace s ohledem na skutečnost, že MVČK zásadně nepřijímá ozbrojený doprovod.

"Praktické detaily této operace musí být vyjasněny předtím, než začne," uvedl L. Corbaz. MVČK zdůrazňuje, že všechny strany konfliktu mají povinnost umožnit a usnadnit rychlý a bezpodmínečný průjezd humanitární pomoci pro civilní obyvatelstvo v nouzi, která má nestranný charakter a je prováděna bez jakéhokoli nepříznivého rozlišování.

Mají samozřejmě právo na její kontrolu.

0
Vytisknout
7783

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014