V Asii vzniká nová aliance mezi USA a Čínou

19. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Minulý týden dorazili do Pekingu vysocí američtí představitelé a experti na Afghánistán a Pákistán. Jejich cílem byly diskrétní rozhovory s čínskými protějšky. Ty jsou součástí málo známého, ale zásadně důležitého čínsko-amerického dialogu ohledně Afghánistánu, v němž se diskutuje o roli, jakou by mohla sehrát Čína po stažení amerických sil. To je důležité dění, součást nové Velké hry, která již vede k přeskupování geopolitické rovnováhy sil v regionu.

Spor mezi oběma zeměmi v Jihočínském moři odvedl pozornost od postupujícího uvolňování napětí ve věci Střední Asie. Jejich zájmy v Afghánistánu se totiž nyní téměř kompletně shodují.

Dialog podpořil v březnu provedený masivní útok ujgurských separatistů někdy označovaný za čínské 11. září. Útok osmi militantů s noži na stanici Kchun-ming v provincii Jü-nan za sebou zanechal 29 mrtvých a 140 zraněných.

Napětí mezi muslimskými Ujgury a chanskými Číňany se hromadilo léta. Číňané buldozery zničili velkou část Kašgaru, historického ujgurského hlavního města, a přesídlili do citlivého pohraničního regionu statisíce chanských Číňanů. Podobně jako Tibeťané, i Ujguři jsou nyní menšinou ve vlastní zemi.

Podle čínských úřadů byly nepokoje v Urumči v roce 2009, při nichž zahynulo více než 100 osob, dílem Východoturkestánského islámského hnutí (Etim), militantní ujgurské skupiny, která je údajně napojená na Talibán a pákistánské islamistické sítě. Minulý týden se začalo spekulovat o spojení mezi Etim a záhadným letem MH370, při němž došlo ke zmizení malajského letadla.

To však může být iluze a americké zpravodajské služby si nemyslí, že by Ujguři měli v Afghánistánu nebo Pákistánu významnou vojenskou přítomnost. Podle nich Číňané přehánějí a charakter posledního útoku nenasvědčuje nějakým silným mezinárodním vazbám a výcviku útočníků.

Nicméně údajné pákistánské spojení ujgurských militantů se stalo klíčovým faktorem při změně čínského přístupu k Afghánistánu. Před pěti lety Peking považoval Afghánistán primárně za zdroj surovin a investoval tam; nyní je pro něj především bezpečnostní hrozbou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13686

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2014