Ukrajina: Janukovyč míří do Číny. Chce půjčky pro kolabující ekonomiku

3. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navzdory vyhrocené domácí situaci odjíždí do Číny, kde chce získat půjčky a investice.

Protestující mezitím dále blokují hlavní vládní budovu v Kyjevě a zablokovali i dopravu. Usilují o pád vlády a rezignaci Janukovyče. Od neděle statisíce lidí zejména ze západní části země protestují proti prezidentovu rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií a místo toho se integrovat s Ruskem.

Ukrajinská měna a dluhopisy jsou pod tlakem, stejně jako ceny akcií. Ovšem boj mezi Bruselem a Moskvou o vliv na Ukrajině dluhovou krizi neřeší a Janukovyč v pondělí ve státní televizi potvrdil odlet do Číny.

"Janukovyč se snaží ukázat, že Evropská unie a Rusko nejsou pro Ukrajinu jedinými možnými partnery," říká Volodymyr Fesenko z ukrajinského thinktanku Penta.

Fesenko se ovšem domnívá, že Peking může požadovat záruky ohledně ukrajinské politické a ekonomické stability, a podle něj je nepravděpodobné, že by prezident v Pekingu získal přímou finanční pomoc. Čína už ostatně poskytla Ukrajině půjčky v hodnotě 10 miliard dolarů.

Vláda v Kyjevě ovšem musí ve finančním roce 2014 dát dohromady více než 17 miliard dolarů k zaplacení účtů za zemní plyn a splátek dluhů.

Spolu se soukromým sektorem musí ukrajinský stát napřesrok uhradit dluhové splátky ve výši přes 60 miliard dolarů. To je ekvivalent třetiny hrubého domácího produktu.

Politický analytik Gleb Vyšlinskij upozorňuje, že prezident odjíždí ze země v nevhodnou dobu a rozhovory s opozicí to může velmi zkomplikovat.

Rusko si přeje vtáhnout Ukrajinu do jím vedené celní unie a zabránit historickému přeorientování země směrem k Západu.

Ukrajinský premiér Azarov, který podporuje sbližování s Ruskem, tvrdí, že během návštěvy Číny bude podepsáno přinejmenším 20 ekonomických a obchodních dohod, včetně smlouvy o přátelství a spolupráci.

Ukrajina obdržela půjčku v hodnotě 15 miliard dolarů od MMF, ale ta byla v roce 2011 zmrazena kvůli tomu, že Kyjev odmítl zrušit dotace na plyn a teplo pro domácnosti. Kyjev také odmítá požadavek na zavedení konvertibility národní měny, hrivny.

Vysoce postavená ukrajinská vládní delegace už navštívila Čínu v září, když čínská exportní a importní banka nabídla třímiliardovou půjčku určenou k opravě zavlažovacího systému na jihu země. Podle ministra zemědělství Prysjažňuka může půjčka pomoci zvýšit výnosy zrnin až o 12 milionů metrických tun, neboli zhruba o 50%. Lhůta splatnosti této půjčky je 15 let.

Vloni Čína půjčila Ukrajině 3 miliardy dolarů na zemědělské účely a 3,7 miliardy dolarů pro energetický sektor. Ukrajina v rámci této dohody vyveze každoročně do Číny zhruba 4 miliony metrických tun kukuřice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8032

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2013