Ukrajina zmrazila jednání s Evropskou unií

22. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ukrajina ruší přípravy k podpisu historické obchodní a politické smlouvy s Evropskou unií. Tento krok byl oznámen poté, co parlament zamítl návrh zákona, který by bývalé premiérce Julii Tymošenkové umožnil vyjít z vězení a léčit se v zahraničí.

Premiér Mykola Azarov vydal ve čtvrtek dekret, který zastavuje přípravy k uzavření smlouvy. Ta by Ukrajinu posunula blíže k Západu a oslabila její historické vazby s Ruskem. Smlouva byla také považována za důležitý krok k eventuelnímu plnému členství Ukrajiny v EU.

Diplomatický obrat přišel po mnohaměsíčních obtížných jednáních o podmínkách dohody a pouhých osm dní předtím, než se měl uskutečnit podpis smlouvy na summitu ve Vilniusu.

Dekret tvrdí, že zmrazení dohody je motivováno "zajištěním bezpečnosti" země s ohledem na možná rizika ve vztahu k obchodní smlouvě s Moskvou. Bývalá sovětská republika se obávala odvety Ruska ohlášené prezidentem Putinem, která by mohla poškodit její ekonomiku.

Ukrajina má v plánu "obnovit aktivní dialog" s Ruskem a dalšími členy ruské celní unie a Společenství nezávislých států.

Lídr opozice Arsenij Jasenjuk na krok vlády reagoval hněvem a pohrozil, že prezident Janukovyč může kvůli "zradě" čelit impeachmentu, pokud se mu nepodaří uzavřít přístupovou smlouvu. Zároveň vyzval premiéra, aby během pátku vysvětlil "ilegální a neústavní" rozhodnutí parlamentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12632

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2013