Britská imigrační policie napadla autentickou svatbu v Londýně

9. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Čtyři britští imigrační policisté v bojových uniformách provedli v Londýně ve čtvrtek razii na svatbě Itala s Číňankou. Pozvali si k zásahu místního novináře z londýnského listu Camden New Journal, který o trapném zásahu exkluzivně referoval. Jeho informace pak převzal deník Guardian.

Imigrační policisté přerušili svatební ceremonii a odvlekli ženicha a nevěstu do samostatných místností k výslechu. Po třiceti minutách tvrdého výslechu snoubenců se ukázalo, že je svatba autentická a imigrační policie si uvědomila trapnost situace a ze svatby se vzdálila.

Svatebčany udal oddávající britský úředník, který si povšiml, že čínská nevěsta neumí správně napsat jméno svého snoubence, a dále, že ji krátce po svatbě má vypršet britské vízum. Britští oddávající úředníci na radnicích mají povinnost imigrační policii udávat svatebčany, o nichž si myslí, že se snaží uzavřít falešný sňatek.

Britské ministerstvo vnitra se posléze bránilo, že podle britského imigračního a azylového zákona z r. 1999 mají imigračni policisté povinnost vyšetřovat všechny případné "falešné sňatky". Jenže odpovědi obou snoubenců při výslechu dokázaly, že je svatba autentická.

Snoubenci se seznámili v londýnském luxusním obchodním domě Harrods, kde Ital pracuje jako manažer a jeho čínská nevěsta tam jezdí jako obchodní poradkyně pro firmu Prada. Jeden imigrační policista posléze poznamenal, že oba snoubenci byli velmi atraktivní a byli oblečeni v drahých šatech, což mělo imigračním úředníkům naznačit, že je svatba pravá. Falešné svatby za účelem získání povolení k pobytu bývají mezi osobami, které se na první pohled k sobě vůbec nehodí a snoubenci u falešných svateb přicházejí k svatebnímu obřadu v bundě, řekl policista.

V současnosti existuje právní mezera, v jejímž rámci mají osoby bez občanství Evropské unie sňatkem s občanem EU, například s Čechem (nikoliv však s Angličanem!) získat automatické právo na trvalý pobyt v Británii.

Britští konzervativci, především konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová, jsou posedlí údajným problémem imigrace do Británie. Mayová se pokouší se organizovat různé polototalitní akce proti imigrantům, například alegorické vozy projíždějící londýnskými ulicemi, varující přistěhovalce, aby odjeli domů, nebo budou zatčeni, vysoké kauce pro návštěvníky Británie ze zemí, jako je Indie, Pákistán, či Nigérie, a povinnost pro univerzitní učitele udávat ministerstvu vnitra studenty ze zemí mimo EU, kteří nechodí na přednášky a semináře.

0
Vytisknout
8844

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013