Potržněnec horší trhovce

15. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) - který však své tvrzení nepodložil žádnými daty - prý kritika stavu lidských práv v Rusku a Číně vede ke ztrátě pracovních míst. Týž muž nedávno na ruském velvyslanectví vyvolával "Zvítězíme!", takže by jeho názory zahraniční politiku, kterou chce zemanovské křídlo jeho strany kompletně ztržnit, neměly nikoho překvapovat - neboť celkem vzato veřejně nevystupuje jako český ministr. Jeho strana hodlá i vysoké školy platit podle tržní uplatnitelnosti absolventů, pročež se zřejmě brzy dočkáme toho, že největší ekonomické úspěchy zaznamená nově vzniklá Univerzita sexuálních služeb.

Bývaly doby, kdy skandinávští sociální demokraté, k nimž se ČSSD dosud občas verbálně hlásí, považovali za hlavní kritérium lidské důstojnosti dekomodifikaci - tedy vymanění lidí z čistě tržních pravidel. A bývaly taktéž doby, kdy bylo každému víceméně jasné, že země velikosti České republiky si jistě nemůže hrát na velmoc, je však v jejím životním zájmu prosazovat striktní dodržování pravidel v mezinárodních vztazích.

Česká republika na cestě k montovně, exportárně elektřiny dotované domácími odběrateli a zajištěnému odbytišti nadnárodních korporací bude již brzy po předčasných volbách hlásat, že v mezinárodních vztazích je třeba státy posuzovat především podle jejich ekonomického významu. Sama se tak odsoudí k cestě do naprosté bezvýznamnosti, neboť není pražádného zásadního rozdílu mezi českou montovnou a rumunskou montovnou, českou elektřinou a polskou elektřinou, českým a slovenským odbytištěm - tedy vyjma minimalizovaných mzdových nákladů, které v tvrdé mezinárodní konkurenci nakonec rozhodují o tržní uplatnitelnosti.

Mládek, který je mimo jiné také nepřítelem živnostníků, prý v době, kdy Peking razantně zastavuje veškeré investice, touží po miliardách z Číny. A mě by zase nikdy nenapadlo, že budu někdy toužit, aby se příštím ministrem financí stal Ivan Mládek.

V kompetenci by velký rozdíl nebyl. A Ivan je aspoň občas vtipný.

0
Vytisknout
9960

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2013