Rusko zveřejnilo klíčové závěry z vyšetřování březnového chemického útoku v Sýrii

5. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Rusko zveřejnilo klíčové závěry své stostránkové zprávy o vyšetřování březnových útoků nedaleko Aleppa, kterou předalo OSN v závěru srpna. Použitý neřízený raketový projektil nesoucí po domácku vyrobený sarin byl podle ní nejpravděpodobněji na Chán al-Asal vystřelen povstalci.

Raketa nepatří ke standardní munici syrské armády a zhruba odpovídá parametrům neřízených raket vyráběných v severní Sýrii takzvanou brigádou Bašajr an-Nasr. Jako roznětné zařízení byla použita látka RDX, známá také jako hexogen či cyklonit, která se ve standardní chemické munici nepoužívá.

Půda a vzorky munice obsahují neprůmyslově syntetizovaný nervově paralytický jed sarin a diisopropylfluorofosfát, což je náplň, která byla údajně používána v chemických zbraních vyráběných na Západě během 2. světové války.

U příležitosti zveřejnění závěrů týkajících se březnového útoku ruské ministerstvo zahraničí také kritizovalo "zavádějící selektivní přístup" některých států k nedávným incidentům, při nichž byly použity chemické zbraně. Podle Rusů jde o pokus odpoutat pozornost od chemických útoků na syrské vojáky ve dnech 22., 24. a 25. srpna, o čemž byly doklady syrskou stranou předány OSN.

Tito vojáci byli otráveni, když zjistili, že jejich tanky nesou stopy sarinu. Incidenty byly zdokumentovány a předány inspektorům OSN, přičemž jakékoliv objektivní vyšetření incidentu z 21. srpna ve východní Gútě je nemožné bez zvážení všech těchto faktů, tvrdí ruská strana.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý oznámil, že se inspektoři OSN vrátí do Sýrie vyšetřit několik dalších případů údajných chemických útoků, včetně březnového útoku v Chán al-Asalu.

Závěry ruské zprávy jsou "extrémně specifické", z větší části sestávají z vědeckých a technických dat, zdůraznilo ruské ministerstvo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11695

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013