Syrská vláda dovolí inspektorům OSN zkoumat místo údajného útoku chemickými zbraněmi

25. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrská státní média uvádějí, že Assadova vláda uzavřela dohodu s OSN, v jejímž rámci dovolí týmu expertů OSN navštívit místa, kde minulý týden údajně došlo k útoku chemickými zbraněmi. Syrská státní televize také uvedla v prohlášení, zveřejněném v neděli, že obě strany připravují datum a čas, kdy se má návštěva těchto míst konat.

Vědci, kteří se specializují na neurotoxiny, jako je sarin, uvádějí, že jejich síla se rychle rozkládá třicet minut po použití. Do jednoho týdne po použití je stále obtížnější identifikovat sarin a po jednom týdnu je už nemožné získat vzorek.

Od útoku v Damašku nyní uplynulo pět dní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy a Velká Británie pohrozili "vážnou reakcí", pokud vyjde najevo, že syrská vláda použila minulý týden chemických zbraní. Britský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama v sobotu o věci hovořili telefonicky čtyřicet minut. Oba jsou "vážně znepokojeni" "rostoucími signály, že toto byl útok, který provedl Assadův režim", konstatoval úřad britského premiéra.

Avšak intervence by měla vážné důsledky, pokud by byla americká argumentace slabá, varoval syrský ministr informací. "Vyvolá to chaos a region vzplane."

Írán varoval Spojené státy před jakoukoliv vojenskou akcí v Sýrii. Írán má se Sýrií dohodu o vojenské pomoci.

Íránská státní tisková kancelář informovala, že syrský ministr zahraničí Walid Muallem sdělil svému íránskému kolegovi, že Damašek spolupracuje se zbrojními inspektory z OSN a "připravuje možnost, aby mohli navštívit oblasti, které se staly terčem chemického útoku teroristických organizací".

Rada bezpečnosti OSN požaduje, aby vyšetřovatelé OSN získali bezprostřední přístup do této oblasti v Damašku," konstatuje Downing Street ve svém prohlášení. "skutečnost, že prezident Assad nespolupracuje s OSN, naznačuje, že režim něco skrývá."

V prohlášení z Downing Street se praví, že Obama i Cameron "zopakovali, že podstatnější použití chemických zbraní by potřebovalo vážnou reakci od mezinárodní komunity a oba uložili činitelům, aby prozkoumali všechny možnosti".

Oba muži souhlasili, že "je životně důležité, aby svět dodržoval zákaz chemických zbraní a odstrašil další zvěrstva".

Americká armáda přesunuje do Středozemí své válečně lodě.

BBC poznamenává, že USA i Británie vyloučily pozemní invazi, avšak nevylučují letecké údery.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6723

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013