Globální počítačové systémy se blíží kolapsu

24. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V posledních čtrnácti dnech zkolabovaly systémy Googlu, Amazonu, Apple a Microsoftu. Je to varovný jev, upozorňující, že vlády, banky a big byznys se staly příliš závislými na počítačových systémech, které jsou příliš složité.

Počítačoví odborníci jsou znepokojeni poté, co operace burzy Nasdaq v New Yorku ve čtvrtek ochromil tříhodinový výpadek počítačových systémů.

Jaron Lanier, autor a vynálezce pojmu "virtuální realita", varoval, že digitální infrastruktura se stává člověkem nekontrolovatelná. Uvedl: "Jakmile dosáhnete automatizace v obrovském měřítku a automatizace překročí hranice lidského dohladu, dojde ke kolapsu. Týká se to vlád, konzumních firem, Googlu i velkých pojišťoven. Člověka to dovádí k zuřivosti, protože důvodem je prostě nerozumné lidské lichvářství. Systémy většinou kolabují v důsledku pokusů nechat je fungovat automaticky, s minimálním lidským dohledem.

Množství dat přenášených dnes globálně soukromými i veřejnými sítěmi internetu dnes počítačové sítě vážně přetěžuje. Výpadky tento měsíc zaujaly mezinárodní pozornost, když 14. srpna na dvě hodiny vypadl server deníku New York Times a list byl během této doby nucen publikovat své články na Facebooku. Problém způsobila pravidelná údržba.

Tentýž den začal kolabovat email uživatelům Microsoftu. Náprava trvala tři dny.

16. srpna vypadly servery Googlu na čtyři minuty. Google výpadek nevysvětlil.

19. srpna vypadl na 49 minut severoamerický server knihkupectví Amazon.

22. srpna přestal pro určité množství zákazníků fungovat iCloud firmy Apple, výpadek trval 11 hodin.

Hlavním problémem je, že se množství dat na internetu radikálně zvyšuje. Stále větší množství zákazníků umisťuje svá data do "cloudu".

Lanier varuje, že dokud nedojde k zlepšení lidského dohledu nad počítačovými síti, výpadky budou pokračovat. "Nevytvořili jsme si dosud strukturu pro společnost, která by uměla provozovat tuto technologii dobře. Nevíme, jaké by měly být správně role lidí v tomto systému."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12764

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013