Na vysílání ČT i v době světový krize platíme 5,8 mld. korun ročně -- k čemu?

22. 8. 2013 / Michal Rusek

čas čtení 9 minut

5,756 mld. kaček vybraných od českých koncesionářů v loňským roce 2012 jsou sakra velký prachy. Jo, fakt jsou příliš velký na to, abychom se nezajímali, co přesně za ně od ČT dostáváme. Navíc tyto prachy maj šíleně velikej multiplikátor. Hned vysvětlím. Protože pokud je investujeme do ČT mizerně -- víme, že stačí málo a ČT nám už dnes "preventivně" vysílá billboardy s Babišem (to je náhodička, že) -- tak po volbách nebudou u vesla lidi fajnoví a dobří, ale zase lumpové, kmotři. A to není sranda. A na tohle prý vysílání ČT (a dalších médií) má prej pramalej vliv, dokonce prý televize nic neovlivňuje. Zajímavý todleto, že? Fakt síla názor.

Je neuvěřitelný, že se redaktoři ČT (a nejen oni) už vlastně smířili s tím, že se ve státě ve velkým krade a krást se nepřestane.

Například oblíbená trvalka, tedy "domácí" host ČT z Bakalových HN, Jindřich Šídlo, stejně jako neuvěřitelné množství dalších lidí, mnozí pracují právě i v ČT a mají tak další vliv na názory v celé zemi, vlastně vůbec /nevěří/, že nějaká skutečně pozitivní změna je možná. Jak by také byla, volají, když na hradě není zástupce té jediné správné strany podnikatelů, strany TOP. To přece od strany voličů TOP nemá logiku. Oblíbená strana v Praze je TOP. A právě TOP prohrála volbu prezidenta a nyní došlo k rozpuštění sněmovny. Další prohra. Jak by měl mít Šídlo a další "domácí" hosté, radost nebo jakejkoliv dobrej názor do budoucna, /kerej je nutný teprve prosadit/, když ani nevěří, že by tu mohl bejt někdo slušnej? /Tak, aby se o něm začalo před volbami mezi lidma mluvit?/

Nebo si snad Václav Moravec zve zajímavý hosty a pátrá usilovně po tom, jak najít někde někoho dobrýho? Nebo kdo má v ČT právě toto na starosti? Tedy Dobro a Spravedlnost. Je to třeba pan editor Rozkošný? Ten umí vybírat ty jedině správný zprávy, aby se věci proměnily k lepšímu?

A hlavně zapomeňte na to, že úkolem ČT nemůže být věci ovlivňovat. A že cílem je jakési impotentní a sterilní vysílání. To je přece nesmysl. Vždycky, opakuju vždycky někdo něco vybírá a pak se o tom mluví. A o čem se mluví, o tom lidé ví. A pak to mohou i volit.

A ještě k těm kmotrům... Myslíte, že přeháním? Myslíte, že kmotři jsou jen ve filmech z Itálie? Pfff! Nenechte se zmýlit. Tam, kde jsou velký peníze, tam jsou vždycky i kmotři. A to není jen tak, zvládnout umění nasávání desítek a stovek milionků.. K tomu se musí dostat ty "správný" lidi...

Já fakt nebejvám na Kafčích kopcích v Praze, takže fakt netuším, kdo kde s kým a za kolik, ale jedno vím určitě: Velín ČT je v Praze a politický myšlení lidí v Praze je jiný, než ve zbytku našeho Zapadákova. Tím myslím tu 1/10 ze všech lidí, protože Praha jich má na milion. No dobrá, tak celou 1/5, tedy celý dva miliony jsou jiný lidi v Praze, když to hodně přeženu i s dojížďákama... Ale víc fakt ne. Vám připadne normální že pocity a názory 1/5 určujou v týdle kotlině všecko pro další 4/5? Mně tedy ne. Fakt ne.

Ale co s tím?

Určitě není dobrý, aby ČT ukazovala před volbama svý vybraný koně. Aby doporučovala a zametala cestu někomu konkrétnímu. Na druhý straně však přece musí odrážet pocity a názory lidí co tu bydlej, aby redaktoři vedli diskuse tím směrem, který lidi očekávaj. To je snad normální, ne? Ne. U nás ne. Proč? Protože Praha má 1/5 a zbytek kotliny 4/5. Wotomtoje. Jiný lidi, jiný vidění, jiný zájmy. Ne jedni chytří, druzí blbí. Prostě jiný. A ještě k těm prachům...

Každej platíme na ČT 135 korun každej měsíc, krize nekrize, a to je hned 1620 kaček za rok. Každej rok. Rok za rokem. A to je 16 tisíc kaček za 10 let. To není zrovna málo, že? To je jedna velmi slušná dovolená pro dva, kerou si už dokážete představit. Tak na tu buď máte, nebo nemáte. Možná spíš nemáte. A pokud fakt nemáte, může za to možná právě kmotry zdevastovaná zem... Tak to je jedna věc. A teď to hlavní.

U voleb vždy lidi vyberou ty strany, který jim lidi z médií opakovaně ukazují. Když se ukazuje dokola komanč a Kalousek s knížetem, dostanou hlasy komanči a kníže. Když bude v OVM pokaždé Bobošice, Piráti a Machovi Svobodní, dostanou zcela zákonitě víc hlasů. Ale nejen proto, že je prostě lidi vidí v TV, ale také proto, jak je paní a páni (hle genderová korektnost .-) redaktoři ČT berou. A to nejde schovat. Respekt, nebo pohrdání... Každý to vidí, toto určuje výsledek u voleb. Ale ne zcela, samozřejmě...

Ne, nechytejte mě za slovo, není to tak plně, ale nějaký procenta jdou vždycky cíleně ovlivnit. To je první krok. A další se pak provede dokoupením (Melčák) nebo odstřelením (kdo ví, jak to je s tím Rathem...).

Takže platit ČT a nekontrolovat k čemu ji tu máme, to můžou jenom lidi, kteří si neváží sami sebe. Kerý věřej, že v pražský ČT jsou nějací andělé, kteří to všechno tady dobře pohlídají. Naše, Česká televize. Zprávy jasné a čisté..., bude taková, jakou si ji uděláme. Pokud bude bez dohledu, zvlčí. A to je hned.

A zakončím tím, jak jsem měl nachystanej původní úvod textu, ten nyní škrtám:

**

Velký Učitel Česká televize

V poslední době můžeme vidět velké vzepětí našeho národa v otázkách etiky, slušnosti či morálky. S napětím všichni sledujeme, zda se prezident Zeman při jmenování Rusnokovy vlády dopustil přestupu proti legislativně neustaveným zvyklostem a dokonce se k tomuto tématu vyjadřují nejvyšší odborníci jako předseda Ústavního soudu Rychetský. Sláva! Nejen že se u nás poctivě dodržují všechny psané zákony, ale navíc -- evidentně jako etický bonus, když máme už vše splněno -- zejména Česká televize velmi poctivě a neúnavně kontroluje, zda někdo neporušil zákony nepsané. Velmi rychle tak všichni docházíme k prozření, a je to zásluha právě České televize, že se máme chovat k sobě eticky slušně. A podobně je tomu i na webu, kde má ČT24 svůj facebookový profil, stačí zadat do vyhledávání na Facebooku "ČT24" a vybereme modré logo -- Televizní kanál. A protože také tato platforma působení ČT musí zvyšovat úroveň diskutujících, má i FB ČT24 svoje vybraná etická pravidla:

Pravidla pro diskusi na Facebookovém profilu ČT24

Na této webové adrese najdeme návod, který je třeba dodržovat. Je zde uvedeno toto, cituji

Tým administrátorů stránky ČT24 na facebooku:


. Pavlína Kvapilová (ředitelka Nových médií)
. Tomáš Hodboď,
. Oscar Dalimil Novák a
. tým webového portálu ČT24

PRAVIDLA DISKUSE NA STRÁNCE ČT24 NA FACEBOOKU

Zajímají nás všechny názory a komentáře -- ohlasy kladné i ty negativní. Všechny však musejí splňovat následující pravidla:

/Svobodně, ale k věci/

Poskytujeme divákům prostor pro to, aby se mohli svobodně vyjadřovat a vyměňovat si názory. Příspěvky nesouvisející s tématem pořadu do diskuse nepatří a mohou být smazány. Diskuse není určena k šíření reklamy, spamu, odkazů na komerční webové stránky, k šíření linků na jiné facebookové stránky či stránky a weby politických stran, hnutí, iniciativ, petic, atd., k poptávkám nebo nabídkám nelegálně šířeného obsahu. Je také zakázáno vkládání stejných (opakujících se) příspěvků.

/Otevřeně, ale slušně/

Budou smazány všechny příspěvky, které obsahují hrubé urážky, vulgární výrazy, pomluvy, výhružky a agresivní provokace, hanobení rasy, sexuální orientace, národa a přesvědčení jednotlivců či skupin nebo odporují zákonům ČR.

/Anonymně, ale korektně/ Neomezujeme anonymitu přispěvatelů, ale na druhé straně očekáváme, že této možnosti nebudou zneužívat. Je také zakázáno zveřejňovat identitu či osobní údaje jiných osob proti jejich vůli.

/pointa (možná) příště/

0
Vytisknout
7781

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2013