Snowden "požádal o azyl v Rusku"

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

pondělí 19.00: Podle společnosti BBC požádal americký whistleblower Edward Snowden o politický azyl v Rusku. Konzul z ruského ministerstva zahraničí Kim Ševčenko uvedl, že Snowdenova žádost byla podána v neděli večer. Kreml se k žádosti nevyjádřil.

Vladimir Putin předtím řekl na tiskové konferenci_ "Pokud chce Snowden někam odjet a nějaká země ho přijme, ať to udělá. Pokud chce zůstat tady, může pod jednou podmínkou: Musí zastavit svou práci, jejímž cílem je škodit našim americkým partnerům, i když to může znít podivně z mých úst."

Snowden požádal o politický azyl na konzulárním úřadě moskevského letiště Šeremetěvo v neděli ve 22.30, prostřednictvím Sarah Harrisonové, své zástupkyně z WikiLeaks, uvedl činitel konzulárního úřadu.

Snowden se v pondělí dopoledne setkal s ruskými diplomaty a předal jim seznam 15 zemí, v nichž by chtěl požádat o politický azyl, uvedl list Los Angeles Times. Putin uvedl, že Snowden asi nebude chtít splnit jeho podmínky pro to, aby mohl zůstat v Rusku. "Vzhledem k tomu, že se považuje za bojovníka za lidská práva, asi neplánuje přestat se svou prací, a tak by si měl vybrat zemi, která ho přijme, a zůstat tam." Putin zdůraznil, že Rusko Snowdena do USA nevydá. "Rusko nikdo nikoho nevydává a neplánuje nikoho vydávat. A nikdo nám nikdy nikoho také nevydal.

Deník Guardian k tomu připomíná, že ruští whistlebloweři jsou často pronásledováni a stávají se terčem útoků. Alexej Navalnyj, aktivista bojující v Rusku proti korupci, je v současné době ve vězení a právník Sergej Magnickij ve vězení zemřel. Rusko udržuje hypermoderní systém výzvědných mechanismů a všeobecně se usuzuje, že obrovskou měrou digitálně špehuje ruské občany, dodává Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9033

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013