Obama hájil "rovnovážný systém kontrol" ohledně špehování, které provádí NSA

18. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama se vyjádřil k tomu, co charakterizoval jako "veřejné pozdvižení" týkající se prozrazení dokumentů o špehování z americké NSA. Naznačil, že americké úřady budou usilovat o vydání whistleblowera Edwarda Snowdena z Hongkongu.

Obama také konstatoval, že vytvořil inspekční radu, jejímiž členy budou nezávislí občanů, a nařídil odtajnění dokumentů o špehování, aby veřejnost viděla širší kontext.

Obama, který je na summitu G8 v Severním Irsku, poskytl interview televizi PBS. Na dotaz o Snowdenovi prezident uvedl: "Případ byl předán ministerstvu spravedlnosti pro trestní vyšetřování ... a možné vydání. Nechám na nich, aby zodpověděli tyto otázky."

Na kritiku, že Obama opustil liberální postoje, které zastával r. 2008 při volební prezidentské kampani, Obama popřel, že automaticky převzal špehovací systém od předchozí vlády beze změn. Uvedl: "Nikdy jsem nezastával názor, že nemáme shromažďovat výzvědné informace v boji proti terorismu, ale že musíme vytvořit systém kontroly."

Obama chválil profesionalitu NSA a trval na tom, že neposlouchá telefonní rozhovory ani nečte emaily amerických občanů. To smí prý dělat pouze FBI, a to jen na základě soudního příkazu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6172

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2013