BRITÁNIE:

Smrt Thatcherové hrozí vyvolat konflikt v Dolní sněmovně

11. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Šéf Konzervativní strany David Cameron a šéf labouristické opozice Ed Miliband se snažili včera v parlamentě postavit se proti hrozícímu riziku, že smrt Margaret Thatcherové povede k polarizaci národa a k škodlivému konfliktu. Oba jí ve středu v Dolní sněmovně vyslovili poctu. Miliband ji sice pochválil za její vůdcovství, včetně jejího vůdcovství během války o Falklandské ostrovy, pochválil ji, že varovala před globálním oteplováním a že vyjednávala s Gorbačovem o reformách sovětského bloku, zdůraznil však, že nesouhlasí s její politikou a jejími hodnotami. Miliband poukázal na to, že mnoho komunit ve Velké Británii dodnes nad Thatcherovou zuří, protože je poškodila a opustila.

Jenže do Dolní sněmovny se v den, kdy se řečnilo na počest Thatcherové, dostavila sotva stovka z 256 labouristických poslanců a někteří z nich, například herečka Glenda Jacksonová, obvinila v Dolní sněmovně Thatcherovou, že páchala po dobu delší než deset let "nejstrašlivější sociální, ekonomické a duševní škody této zemi, mému volebnímu okrsku a mým voličům".

Thatcherová, uvedla Glenda Jackson, proměnila v údajné ctnosti "zlořády chamtivosti, sobectví, zanedbávání slabších občanů, ostré lokty, ostrá kolena."

Mnoho labouristických poslanců zuří, že smrt Thatcherové se proměňuje téměř v státní vojenský pohřeb, když jiným premiérům, kromě Winstona Churchilla, takové státní pocty nebyly uděleny. Mezi vysokými činiteli Labouristické strany, kteří se v den poct nedostavili do Dolní sněmovny, byli bývalý šéf strany Neil Kinnock, bývalý ministr Roy Hattersley a bývalý premiér Gordon Brown. Bylo také pozoruhodné, že i mladší labourističtí poslanci, kteří zastupují severní anglické volební okrsky, do parlamentu na oslavování Thatcherové prostě nešli.

Ukázalo se také, že svolat Dolní sněmovnu v den parlamentních prázdnin a věnovat den v parlamentu oslavám Thatcherové byl nápad Davida Camerona, který se v té věci dlouho hádal s úřadem mluvčího parlamentu Johnem Bercowem, který zastával názor, že svolat parlament z prázdnin není vhodné.

Známkou kontroverze, že stranicko-politické oslavy Thatcherové od činitelů Konzervativní strany nepřípustně zahltily Dolní sněmovnu, která má být nadstranická, byly i zmatené instrukce britským diplomatům v zahraničí, že prý mají přijít příští středu do úřadu v černých šatech a v černé vázance, přestože pohřeb Thatcherové není státní pohřeb.

Britské ministerstvo zahraničí v této věci obdrželo četné stížnosti "od nejvyšších činitelů britské státní služby".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10717

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2013