Politická jelita nemají dostat nic zadarmo

20. 2. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pan Pavel Táborský trochu úsměvným, leč myslím charakteristickým způsobem "nepochopil", co jsem napsal. A hned se rozepisuje o "dravčím jednání" opičí láskou milovaných dětí, které vysávají ještě i rodiče v domovech důchodců.

Jenže nezbývá, než se prostě vrátit před úvodní dezinterpretaci, čímž se předejde nutnosti komentovat litanie o nevděčnících následující po údajném "kategorickém imperativu". Ondřej Slačálek se už před nějakou dobou obrátil na tehdejší sociální demokraty, aby je upozornil, že jejich strana je pro mladé opravdu velmi neatraktivní. Pro méně chápavé dodávám, že je to něco podobného, jako bychom lidem z generace obdivující JFK předkládali dejme tomu postavu Nevilla Chamberlaina a očekávali, že budou nadšení, protože ten obstarožní a velmi nezajímavý pán slibuje notné výhody "pro naši generaci".

A zajdu ještě dále: Politické strany nemají ani náhodou nárok na automatickou podporu voličů, o nichž tvrdí, že údajně hájí jejich zájmy. Musí je o tom nejprve přesvědčit, nabídnout nějaký opravdu přesvědčivý důvod, proč by pro ně vůbec měli lidé hlasovat.

Strýcovská a stále strýcovatější ČSSD tohle zjevně neumí. A když už měla v poslední prezidentské volbě kandidáta, který byl pro mladší lidi přijatelný a dokonce je podle výzkumů veřejného mínění stále nejpopulárnějším politikem parlamentních stran, řada jeho stranických kolegů mu od počátku kampaně mydlila schody. Co k tomu dodat?

Ne se vším se lze vypořádat prostě tím, že propadnu morálnímu rozhořčení nad údajně sprostými požadavky údajných vydřiduchů. Vůbec zde přece nešlo o nějaké stížnosti na nedostatečný přísun peněz. Šlo o to, že ČSSD je pro mladší generace prostě nepřesvědčivá. Kulturně nesourodá. Zastaralá. Nepřitažlivá. Nezajímavá.

Kdyby tak "skandálně náročných" jako Slačálek bylo víc příznivců levice a dávali to dostatečně nahlas najevo, kdyby "to tam neházeli" automaticky a bez výhrad, dost možná, že by česká politika nevypadala až tak beznadějně, jak vyhlíží právě v tuto chvíli.

0
Vytisknout
12447

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2013