Henry Kissinger "chtěl svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu"

4. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Henry Kissinger údajně debatoval začátkem sedmdesátých let v západním Německu s nespokojenými nacisty o možnosti svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu. Tvrdí to britský polobulvární deník Daily Mail.

Kissinger a prezident Nixon byli znepokojeni, že vláda kancléře Willyho Brandta se údajně příliš přátelí s neostalinskou východoněmeckou vládou.

Kissinger se stal kontaktem pro tajnou špionážní síť, která se skládala ze starých nacistů a německých aristokratů, kteří chtěli ochromit plány vlády Willyho Brandta.

Koncem sedmdesátých let Kissinger poskytoval této německé síti rady ohledně toho, jak naložit se sociálnědemokratickou vládou Willyho Brandta. Tajná síť se jmenovala "Službička" a utvořila ji konzervativní strana CDU a bavorští křesťanská sociální unie.

Jeden agent citoval, že Kissinger řekl: "Svrhnout současnou vládu by mělo být možné, ale je nutno zjistit, zda by to bylo riskantní pro strany CDU a CSU."

Kissinger byl odpovědný za katastrofální kobercové bombardování Kambodže ve vietnamské válce, které vedlo k tomu, že se v Kambodži zmocnil vlády vražedný genocidní režim Rudých khmérů, připomíná britský list Daily Mail.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7608

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2012