Bývalí izraelští vojáci svědčí o systematickém týrání palestinských dětí

26. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Více než 30 bývalých izraelských vojáků publikovalo svá svědectví týkající se týrání palestinských dětí během vojenských operací a zatýkání.

Brožura, kterou vydala organizace Breaking the Silence, věnující se vydávání každodenních svědectví o činech izraelské armády na okupovaných územích, obsahuje popisy bití, zastrašování, ponižování, verbálního týrání a fyzického zraňování palestinských dětí. Většina z nich je podezřívána, že házela na izraelské vojáky kamením.

Jeden z vojáků popisuje situaci v Hebronu r. 2010: "Vůbec nevíte, jak se jmenují, nikdy s nimi nemluvíte, vždycky brečí, vždycky se podělají do kalhot... Jsou to ty otravné okamžiky, kdy je vaším úkolem ve službě zatýkat, na policejní stanici není místo, tak si prostě dítěte vezmete zpět s sebou, zavážete mu oči, umístíte ho v kanceláři a čekáte, až si pro něj ráno policie přijde. Sedí tam jako pes..."

Podle svědectví se zatčené děti často podělají do kalhot. Zatčené palestinské děti se izraelských vojáků strašlivě bojí.

Jiný voják popisuje incident v Qalqiliyi v roce 2007, při němž byl zatčen chlapec za házení kamením. "Nakonec musí někdo přimět ty děti, aby přestaly tím kamením házet, protože to někoho může zabít,"řekl. "Tohle konkrétní dítě leželo tam na zemi, prosilo o život a bylo mu devět let. Myslím na naše děti, kterým je devět let, a na toto dítě. Musí dítě prosit o život? Míří na něj nabitá zbraň a on musí prosit, aby ho voják nezastřelil? To je něco, co ho poškodí na celý život. Ale myslím, že kdybychom do té vesnice toho dne nevstoupili, další den by házeli kamením a někoho by zabili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8092

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012