Ministr Drábek přemýšlí, uvažuje nebo mu už "hrabe"?

19. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Jen těžko se chápe obyčejnému člověku myšlenkový postup a uvažování v hlavě ministra Drábka při zjištění jeho dalšího skandálního nápadu, resp. návrhu na zvýšení platů politiků a soudců. Jakkoliv se bráním invektivě, nemohu než vyjádřit souhlas s nadpisem článku z BLESK.cz: "Drábek se zbláznil?Všichni šetří, on přidá ministrům, poslancům a soudcům!"

Již v předchozích svých článcích jsem zmiňoval ministrovy tendence, kterými formou opatření, snižování, úsporami, kontrolami, omezováním ale i formou šikany občanů se snaží na obyčejných lidech ušetřit, kde se dá. A jde na to opravdu s fortelem, nešetří nikde a nikoho. Tedy až na několik výjimek. Jedna z nich je již rovněž dříve zmíněná akce se spuštěním systému na vyplácení sociálních a jiných dávek. Tento systém, jakkoliv byl proklamován jako počin, který ušetří státu řádově několik desítek, ne-li stovek milionů, ještě dříve než začal řádně fungovat, tak stál ministerstvo 52 milionů korun, které muselo ministerstvo zaplatit zaměstnancům Úřadů práce za 180 tisíc přesčasových hodin. Tento fakt se však přešel způsobem, jako by šlo o škodu řádově o zanedbatelných pár tisíc korun. Že ovšem těch 52 milionů bude ministerstvu chybět, je zcela evidentní, nikdo si s tím však hlavu neláme, protože obratnost či nápaditost pana ministra ve vymýšlení dalších opatření, jak se dostat k penězům, nedá jistě na sebe dlouho čekat. Možností je pořád dost a dost.

Z uvedeného "průšvihu" pana ministra by se dalo očekávat, že jak jsem již zmínil, bude hledat způsoby, jak prošustrované peníze dostat zpět do rozpočtu ministerstva. Nepochybuji, že na tom pan ministr dost, ne-li ještě více usilovně pracuje a to až tak, že se nám z toho, jak trefně popisuje BLESK.cz, pan ministr zřejmě zbláznil. To proto, že nejen musí nahradit oněch prošustrovaných 52 milionů za nepodařený systém, ale také, kde vzít další peníze na jeho šílenou myšlenku v podobě návrhu na zvýšení platů politiků, poslanců, ministrů a soudců.

Nejsem nepřejícný člověk v případě, že je toho kterého, mj. peněz, hojnost. Je-li z čeho a pokud to nikomu či nikde nebude chybět, nebude na to nikdo doplácet, nechť se ti, kteří si to zaslouží, polepší. Jenže to je ten problém, ono jednak nejen není dost peněz, oni dokonce, a to víc než hodně chybí, ale také je otázka, zda si to ti, kterým se mají platy zvýšit, zaslouží. A zde je pochybnost především u kasty jmenovaných politiků, tedy ministrů a poslanců, protože jejich záslužnost je více než zpochybnitelná. Spíše bych se přikláněl k názoru, že jednak ke svým "zásluhám a výsledkům své činnosti" by spíše měli mít ubráno a to také s ohledem na stav českého eráru, krokům vlády ve škrtech a opatřeních (zvýšení DPH na 15, resp. 21%), s ohledem na poddimenzované platy a mzdy více jak 70 % občanů, kteří ani zdaleka nedosáhnou na průměrný plat cca 124 tisíc korun, vzhledem k nevýkonnosti naší ekonomiky, v době, kdy všechny resorty urputně škrtají, jde v případě ministra Drábka o troufalý, neřku-li provokační počin. Je to podobné tomu, jako když ministr obrany Alexandr Vondra si vyžádal další peníze na armádu, zatímco exministru Pospíšilovi srazila podle premiéra Nečase vaz nezodpovědná žádost o další peníze pro svůj resort (speciálně pro vězeňství).

Kde vezme Drábek na vyšší platy politiků, ministrů a soudců? On to samozřejmě konkrétně neví, ale jistě to zvládne, on už si poradí. Jak jsem již výše zmínil, on na tom se svou ekipou rádců, expertů, specialistů a jiných pochybných individuí zcela jistě usilovně pracuje. Jestliže se ovšem pan Drábek nestal obětí nějaké megalománie, uchvácení nadpřirozenými bytostmi či vnuknutím nějaké nadpřirozenosti, nebo dokonce stihomanie. To by potom byla katastrofa (tedy jak pro koho, pro vládu určitě, pro občany, pokud by byl internován "až" do léčebny, by to bylo jistě značným ulehčením).

Protože co si budeme povídat, přijít s takovou myšlenkou, nápadem, nebo dokonce návrhem v tuto dobu a v situaci, ve které se stát a jeho ekonomika nachází, může jen šílenec, resp. blázen. Vím, že jsou to silná slova přirovnání, ale nechť mi všichni prominou, pokud soudný člověk najde vhodnější vyjádření, neřku-li relevantní obhajobu tohoto Drábkova myšlenkového pochodu, pak se hluboce omluvím. Zatím mohu jen konstatovat, že to co předvádí ministr Drábek patří do kategorie událostí někdy z dob středověku.

Mohu s ním (ač nerad) souhlasit jenom v jednom a sice, že když už se stalo a nezodpovědní (a nepotrestaní) politici prošustrovali či jinak zdefraudovali miliardy korun, když uvrhli tuto zem do ekonomické a mravní katastrofy, že se musí šetřit. Což ovšem neznamená, že se má a bude šetřit jen na těch, kteří na tom nemají žádný podíl, tedy na občanech, notabene když se na nich přesto šetří (což je slabé slovo) s tím, že to z velké dálky obchází jak vládu, tak poslance, ministerstva a jiné státní orgány a organizace, jako by oni snad do ČR ani nepatřili. Ale oni sem patří, protože z toho (lumpové) výrazně profitují. A to už je přímo skandální. Jsem tedy zvědav, jak na to naši "uvědomělí" a hlavně (ne)spravedliví politici (soudce nevyjímaje), zareagují. A také, jak si to nechá líbit na vše nejvíce doplácející, odíraná a ponižovaná veřejnost.

(PS: pro zájemce, jak by se asi změnily poslanecké platy viz: ZDE).

0
Vytisknout
15234

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2012