Kofi Annan podpořil ruský požadavek na přítomnost Íránu na konferenci k Sýrii

26. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Vyslanec OSN Kofi Annan podle amerických zdrojů podporuje myšlenku přizvání Íránu na mezinárodní jednání o politické tranzici v Sýrii, které se má uskutečnit v sobotu v Ženevě. Ponechává však na USA a Rusku, aby rozhodly, zda se Írán zúčastní. Požadavek na íránskou přítomnost na konferenci už dříve předložila Moskva. Západ ji naopak s poukazem na otevřenou podporu, kterou Teherán poskytuje Asadovi, rezolutně odmítá, a americká ministryně zahraničí naznačila, že pokud by byli přítomni íránští zástupci, její země se jednání nemusí zúčastnit.

"Akční skupina k Sýrii" se má sejít v sobotu v Ženevě a američtí představitelé hovořící pod podmínkou anonymity sdělili AP, že by si Annan přál, aby byli přítomni i zástupci Íránu.  

Annan už dříve prohlásil, že by Írán měl být "součástí řešení" syrské krize, ale nebylo jasné, zda jeho přítomnost na sobotní konferenci považuje za zásadně důležitou. 

Teď ji označuje za součást "optimálního" řešení, i když postoj USA se nezměnil. 

Hillary Clintonová se má v pátek kvůli konferenci setkat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Petrohradě, nicméně Annan chce znát postoj obou stran k otázce íránské přítomnosti ještě dnes. 

Kromě Íránu navrhuje Annan pozvat také zástupce pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Británie, Číny, Francie, Ruska a USA) spolu se zástupci Iráku, Kuvajtu, Kataru, Turecka a Saúdské Arábie. Navrhl také přítomnost generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna, generálního tajemníka Ligy arabských států Nabíla al-Arabího a komisařky pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Catherine Ashtonové. 

Není zatím jasné, jak bude finální seznam pozvaných vypadat a zda se vůbec konference uskuteční v plánovaném termínu, tj. 30. června.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5742

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2012