OTEVŘENÝ DOPIS POSLANCŮM:

Zrušte návrh zákona o narovnání státu s církvemi

27. 3. 2012 / Lenka Procházková, Mojmír Grygar, Václav Dvořák

čas čtení 3 minuty

Vážené poslankyně a poslanci vládní koalice,

obracíme se na vás jako na zástupce, kteří byli zvoleni do sněmovny, aby vykonávali legislativní práci ku prospěchu občanů a v zájmu České republiky.

Nechceme, aby výsledky vaší práce poškodily širokou občanskou veřejnost, aby okleštily zásady demokratického humanismu a dostaly se do rozporu s požadavkem historické spravedlnosti. Nemůžeme se proto beze slov dívat na to, jak v posledních měsících se někteří z vás pokoušejí zrušit odkaz zakladatele našeho státu T.G.Masaryka tím, že hodláte schválit zákon, který má převést rozsáhlé státní majetky do soukromého vlastnictví římskokatolické církve a dalších šestnácti církví a náboženských společností. Náprava případných křivd, způsobených církvím v nedávné minulosti, se nemůže změnit v dar katolické církvi za staletá příkoří, která způsobovala českému národu a státu.

Návrh zákona o tzv. narovnání státu s církvemi, předložený vládou k projednání, byl sepsán tak, aby vyhovoval požadavkům římskokatolické církve. Sedmdesát procent občanů s přijetím tohoto zákona nesouhlasí, nicméně vy to neberete na zřetel a pokračujete v legislativním procesu.

V prvním čtení návrhu zákona jste dokonce odmítli projednávání zákona postoupit do zemědělského, kulturního a rozpočtového výboru, ačkoliv se jedná o převod půdy, historických objektů a o rentu ve výši 59 miliard (s inflací během splácení až 96 miliard) korun českých.

Žádáme vás, vystupte ze skleníku kuloárů sněmovny a partajních sekretariátů a naslouchejte hlas lidí, které zastupujete a kterým máte svou prací sloužit.

Prosazováním tohoto zákona, který je právním i etickým paskvilem, ženete společnost proti církvím, věřící proti nevěřícím. Tento zákon opět založí mafiánské skupiny kořistníků, kteří tyjí na těle našeho národa, dnes zchudlého a v hluboké krizi.

Místo silového protlačování zákona, s kterým velká většina našich občanů nesouhlasí, navrhujeme zahájit širokou celospolečenskou diskuzi o narovnání státu s církvemi a o skutečné odluce církví od státu, tak, jak předpokládá naše ústava. Pak teprve může vzniknout zákon, který bude podporován většinou občanů a který nepovede k novým nespravedlnostem a nenávistem.

Tento otevřený dopis není jen varováním, je současně i apelem k tomu, abyste návrh zákona, který koliduje s ústavou ČR, vládě vrátili. Budete potřebovat odvahu vzepřít se stranickým dohodám a hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Zákonodárce by neměl vězet v osidlech svého pohodlného dneška, ale poctivě pracovat pro zítřek občanů, kteří mu dali svou důvěru.

Přejeme vám i nám, abyste odvahu ke změně svých priorit našli a zákon o tzv. "církevních restitucích" vládě vrátili k zásadnímu přepracování!

Lenka Procházková

spisovatelka

Mojmír Grygar

historik

Václav Dvořák

režisér

0
Vytisknout
11615

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2012