Začíná mezinárodní měnová válka

9. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Brazilská centrální banka vypálila další výstřel v mezinárodní měnové válce, když ve středu v noci provedla nečekaně velké snížení úroků, jež stlačilo dolů kurz realu.

Brazílie se tak snaží nastartovat zpomalující ekonomiku, jež vloni rostla o 2,7%, zatímco v roce 2010 to ještě bylo 7,5%.

Brazilský ministr financí opakovaně viní snižování úroků centrálními bankami v USA, Evropě a Japonsku z vyvolávání "monetární tsunami". Snižování úroků a volnější měnová politika devalvovaly dolar, euro a jen a vedly investory k zájmu o relativně vysoký úrok v Brazílii, jenž nyní dosahuje standardně 9,75%. Brazílie proto ve středu provedla již druhé snížení úroků během osmi měsíců.

Podle Jamese Rickardse ze společnosti Tangent Capital Partners, autora knihy Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis (Měnové války: Vznik nové globální krize), je Brazílie první a nejprominentnější obětí měnových válek. USA byly v oslabování dolaru úspěšné a podkopaly brazilský export.

Se zhodnocováním realu souvisí zkomplikování prodeje zboží do zahraničí, protože je dražší. Od začátku roku brazilský výrobní sektor v podstatě stagnuje. Brazilská vláda se nejprve snažila proti depreciaci jiných měn bojovat, ale nyní si počíná stejně jako jiné vlády. Ekonomy přitom překvapuje zejména to, že centrální banka prakticky rezignovala na inflační cíle. Inflace dosahuje 6% a ceny zboží se zdvojnásobily.

Kromě již zmíněných opatření ministerstvo financí navíc prodloužilo platnost 6% daně na zahraniční nákupy realu a oznámilo, že může nakupovat zpět státní dluhopisy v držení zahraničních vlastníků.

Kurs realu letos do března posílil až o 10%, poté však hodnota poklesla asi o polovinu. Šestá největší ekonomika světa je postižena slábnutím růstu podobně jako Čína.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10664

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012