Britští poslanci se obávají, že Amerika už nebude hájit bezpečnost Evropy

8. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Názor britské vlády, že vznik nových globálních mocností a přesun ohnisek hospodářské činnosti do Asie žádným způsobem neohrozí vliv Británie ve světě je naprosto nerealistický, upozorňuje ostře kritická zpráva významných poslanců a členů Horní sněmovny.

Zpráva, kterou vydal spojený parlamentní výbor pro strategii národní bezpečnosti, charakterizuje jako neuvěřitelnou neschopnost britské Národní bezpečnostní rady uvažovat o důsledcích rozpadu eurozóny a možnosti skotské nezávislosti.

Národní bezpečnostní rada nevypracovala řádné hodnocení, do jaké míry se Británie může v budoucích konfliktech spoléhat na své spojence. Poslanci a členové Horní sněmovny se obávají, že Spojené státy se odvracejí od Evropy a soustřeďují se na obranu svých zájmů v Asii.

"Apelujeme na vládu, aby vážně uvažovala o dlouhodobých dopadech zeměpisných a funkčních změn v americké politice, které nyní probíhají. Vyvolává to zásadní otázky, vzhledem k tomu, že náš základní obranný a bezpečnostní vztah je se spojencem, která má zájmy, stále více se odlišujících od našich," varuje zpráva a pokračuje:

"Vláda musí rozhodnout, zda se Británie bude i nadále podílet na amerických vojenských akcích tak, jako v minulosti, pokud se Spojené státy soustředí na asijskou a tichomořskou oblast. Pokud přecházejí Spojené státy k představě, že Evropa se musí postarat o svou vlastní bezpečnost, vyvolává to další otázky ohledně toho, co můžeme očekávat od USA a co USA očekává od Británie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7073

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012