Eurozóna se dohodla po celonočních rozhovorech na druhém záchranném balíčku pro Řecko

21. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Po 14 hodinách jednání v Bruselu dohodli ministři financí eurozóny záchranný balíček pro Řecko v hodnotě 130 miliard euro. Opatření by mělo zabránit bankrotu Řecka příští měsíc. Dohoda byla uzavřena během dvanáctihodinového jednání, které začalo v pondělí odpoledne a trvalo celou noc.

Podle dosažené dohody přijmou soukromí investoři v rámci řeckého dluhu větší ztráty. Řecký premiér Lucas Papademos dohodu přivítal jako "historický den" pro Řecko. Avšak podmínkou balíčku jsou další drsné škrty v Řecku, jejichž nepopulárnost je zjevná ze složitých jednání v Papademosově koaliční vládě před vyjednáváním v Bruselu a z pravidelných protestů v ulicích Athén.

Jean-Claude Juncker, který předsedá skupině ministrů financí eurozóny, svolal tiskovou konferenci asi v 5.20 ráno středoevropského času.

Podle schváleného plánu klesne zadluženost Řecka do roku 2020 na 120,5 procent HDP. Věřitelé Řecka budou požádáni, aby odepsali až 53,5 procent řeckých dluhů.

Zároveň však byla prozrazena důvěrná zpráva o Řecku, kterou vypracovaly MMF, Evropská unie a Evropská centrální banka. Zpráva kreslí děsivý stav řecké ekonomiky, varuje, že Řecko nebude schopno splnit finanční cíle a že řecké banky budou potřebovat větší rekapitalizační program. Zpráva se obává, že v roce 2020 může být zadluženost Řecka stále ještě 160 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6310

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2012