Finanční krize v Maďarsku se prohlubuje

6. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Maďarský forint ve čtvrtek výrazně poklesl proti euro poté, co se Maďarsku nepodařilo přilákat dostatečné množství investorů na akci vládních obligací. Analytikové varovali, že ústřední banka bude muset učinit drastické kroky a zvýšit úrokovou míru ve snaze zabránit investorům v prodeji svých obligací poté, co se vládě podařilo prodat v aukci vládní obligace jen za 35 miliard euro, přestože plánovala prodat 45 miliard.

Investoři jsou znepokojeni, že Maďarsko přestává mít schopnost splácet své dluhy. Úroky z maďarských obligací prudce stouply na 9,96 procent. Forint poklesl na kurs 324.10 forintů vůči euru.

Investoři jsou také nervózní, že maďarská vláda rozhodla odebrat ústřední bance samostatnost rozhodování.

Mezitím se Francii podařilo prodat dlouhodobé obligace v hodnotě 7,66 miliard euro (plánovala jich prodat za 8 miliard euro). 4,02 miliardy euro desetiletých obligací byly prodány s úrokem 3,29 procent. Evropský záchranný fond také zaznamenal ve čtvrtek relativně silnou poptávku po obligacích. Podařilo se mu prodat tříleté obligace za 3 miliardy euro a objednávky má na obligace za 4,5 miliard euro. Obligace kupovaly většinou evropské banky a fondy, ale vyskytli se i kupci z Asie a z Británie, což správce dluhů povzbudilo. Získané peníze se použijí na záchranu Portugalska a Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7943

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012