Večerníček a penzijní reforma

19. 12. 2011 / Václav Hála

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis -- stížnost České televizi, Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

Podávám stížnost proti tomu, že Česká televize v neděli 18. prosince 2011 nevysílala Večerníček. Stalo se tak přesto, že tento pořad byl uveden v programu ČT1 na webu ČT i po zařazení mimořádných programových změn. Stalo se tak přesto, že tento pořad s časovým údajem 18:45 byl opakovaně avizován v běžících titulcích během předchozího pořadu až do cca 18:50 hodin, kdy tento pořad skončil. Poté bez jakéhokoli vysvětlení byly namísto Večerníčku uvedeny reklamy. Ostatně nestalo se to poprvé. Zhruba před měsícem pokládala ČT za důležitější odvysílat místo Večerníčku charitativní koncert.

Zároveň protestuji proti záměru přesunout v chystaném novém vysílacím schématu Večerníček na program ČT2, což je zdůvodňováno tím, že sousedství Večerníčku snižuje atraktivitu hlavního zpravodajského pořadu Události.

Děti mají právo vyrůstat v harmonii, ke které patří pravidelnost a v Čechách a na Moravě už více než čtyři desítky let také pravidelné vysílání Večerníčku. Pořad je starší nejen než Česká republika jako subjekt mezinárodního práva, ale i než její předchůdkyně jako součást československé federace. Večerníček přetrvává navzdory pomíjejícím režimům, a patrně to někomu vlivnému začíná vadit.

Pokládám takový přístup, ztělesňující neúctu k dětem, za postoj příznačný pro dnešní elitu, která nedělá nic pro řešení populační krize, ale snaží se vnutit lidem myšlenku, že spokojené stáří jim zajistí soukromé penzijní fondy, patrně bez ohledu na stav reálné ekonomiky a bez ohledu na to, že každý penzijní systém je de facto průběžný, jen někomu jde o to, jak z něj vysát prostředky ve prospěch finančního sektoru. Tyto myšlenky mě samozřejmě napadají i při reklamě finanční skupiny AXA, která je vysílána i přes údajný "zákaz" reklamy na ČT1. A která budí dojem, že to snad není ani placená reklama, ale že spíš současná vláda platí za toto vysílání jako za součást PR kampaně na podporu své pochybné penzijní reformy.

Pánové a dámy politici, i vy, propagandisté z České televize: Probuďte se už konečně a uvědomte si, že bez budoucí generace, která bude stejně početná jako ty předchozí a bude žít, pracovat a platit daně či pojištění v naší zemi, se i vy můžete se svými důchody rozloučit. (I kdyby soukromé fondy, které tak propagujete, byly vedeny v Eurech.) Uvědomte si to a přestaňte kašlat na děti.

Žádám, abyste se divákům, jmenovitě dětem, veřejně omluvili za neodvysílání Večerníčku v neděli 18. prosince 2011.

Žádám, abyste zajistili pokračování vysílání Večerníčku na programu ČT1.

S pozdravem

Václav Hála

0
Vytisknout
9843

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2011