Lékařka obdrží odškodné ve výši 135 milionů Kč za diskriminaci v zaměstnání

16. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Správě jedné anglické nemocnice bylo soudně nařízeno, aby vyplatila odškodné ve výši 135 milionů Kč lékařce, kterou kolegové vyhnali ze zaměstnání poté, co se rozhodla otěhotnět.

Tribunál v anglickém městě Leedsu vydal rozsudek, že dr. Eva Michalak, 53, se stala v nemocnici v Pontefractu terčem rasové a genderové diskriminace. Tribunál uvedl, že kolegové v nemocnici zahájili "soustředěnou kampaň" s cílem dr. Michalakovou z nemocnice vyhodit, zatímco byla na mateřské dovolené.

Yorkshirské zdravotnictví se dr. Michalakové hluboce omluvilo. Zdravotní správě a třem čelným pracovníkům nemocnice bylo nařízeno, aby dr. Michalakové vyplatili odškodné ve výši 4,452,206.60 liber.

Tribunál zjistil, že vedení nemocnice se opakovaně posměšně vyjadřovalo o tom, že dr. Michalaková je Polka. Angličtí lékaři zpochybňovali její kompetentnost, protože vystudovala lékařství v Polsku. Tribunál konstatoval, že důvody k propuštění dr. Michalakové byly naprosto falešné a dr. Michalaková byla propuštěna "bez jakéhokoliv ospravedlnitelného důvodu". Dr. Michalaková se stala obětí "chronického a ochromujícího" stresového onemocnění, deprese a úzkostí. Její manžel, dr. Julian DeHavilland, se musel vzdát svého zaměstnání a trvale se o manželku stará.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7696

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2011