Konflikt mezi Německem a Anglií se prohlubuje

21. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Jednání mezi Angelou Merkelovou a Davidem Cameronem skončila koncem týdne neúspěchem. Navzdory anglickému euroskeptismu Merkelová předpověděla, že Britové dříve nebo později přijmou euro. Německá média se přidala ke kriticke anglického euroskeptismu. Bulvární deník Bild doporučil Angličanům, aby raději z Evropské unie odešli.

Merkelová a Cameron se nedohodli

  • o nových předpisech pro eurozónu. Merkelová požaduje "omezené" změny smluv EU, v jejichž rámci by měla být na státy eurozǒny uvalena finanční disciplína. Merkelová ovšem zdůraznila, že tyto nové předpisy mají být pouze platné pro členy eurozóny. Cameron se chce plést do vyjednávání, protože tvrdí, že důsledky změn budou mít dopad i na Británii.

  • o tom, zda má Evropská ústřední banka intervenovat a zachránit eurozónu. Merkelová, za podpory německé veřejnosti, to odmítá, protože se obává, že by to vyvolalo inflaci. Cameron zastává názor, že "všichni musejí přispět k obraně eurozóny".

  • o zdaňování finančních transakcí v EU. Merkelové uvalení daní na finanční instituce podporuje, avšak Cameron se obává, že by taková daň silně postihla londýnské City a problém je, že na rozdíl od Německa Anglie už skoro vůbec nic nevyrábí a velmi silně závisí na přežití na svém finančním sektoru.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble pak veřejně předpověděl likvidaci anglické libry. Zdůraznil, že je jen otázkou času, než si evropské státy uvědomí výhody členství v eurozóně. "Jednoho dne bude mít celá Evropa jednotnou měnu a možná se to stane dřív, než si Britové myslí."

Intelektuální zpravodajský týdeník Der Spiegel vydal článek o Anglii s titulkem "Nemocné impérium". Úsilí konzervativního ministra financí Osborna zlikvidovat britský státní deficit do roku 2015 článek charakterizuje jako "utopický". Poukazuje na to, že je situace v Anglii opravdu zlá, každý den přicházejí další špatné zprávy. "Avšak britská vláda to ignoruje a ze svého hospodářského úpadku obviňuje eurozónu."

Britská armáda stáhne r. 2012 své vojáky z Německa. Rozhlas BBC vysílal pořad, v němž interviewuje britské vojáky, kteří se v Německu oženili. Nechtějí se do Británie vracet: "Ve srovnání s Německem je Británie zcela rozložená, je tam chaos. Když je v Německu hospodářská krize, Němci se z toho dokáží dostat investicemi. Výstavbou nové infrastruktury. Říkají: 'Teď je sice krize, ale ta nebude trvat věčně a novou infrastrukturu budeme potřebovat.' Angličané prostě všechno pořád je ruší, v dalších a dalších škrtech. Výsledkem je spálená země," řekl jeden voják.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8163

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011