"Supervýbor" Kongresu zřejmě nedosáhne dohody o rozpočtových škrtech

21. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Členové "supervýboru" Kongresu USA, kteří měli za úkol naplánovat rozpočtové škrty v rozsahu 1,2 bilionu dolarů, se nyní zabývají tím, jak oznámit svůj neúspěch. Ze zdrojů uvnitř Demokratické i Republikánské strany to zjistila CNN.

Konečné rozhodnutí dosud údajně nebylo přijato, nicméně nejpravděpodobnějším scénářem dalšího vývoje je oznámení, že rozhovory byly ukončeny. Ty už v zásadě skončily během neděle.

Dvanáctičlenný výbor s účastí obou stran patrně ztroskotal na odmítání snahy zvýšit daně ze strany Republikánů. Ti akceptovali stanovisko vypracované konzervativním uskupením Americans for Tax Reform. Podle některých zpráv postoj Republikánů ovlivňoval bohatý lobbyista Grover Norquist, jehož jméno se na jednáních neustále opakovalo.

Republikáni údajně absolutně trvají na zachování daňových úlev z Bushovy éry a omezení mandatorních výdajů. Demokraté měli v plánu nechat daňové úlevy pro nejbohatší v roce 2012 vypršet a neobnovovat je.

I když konečný termín pro dosažení dohody vyprší ve středu, návrhy musejí být na stole 48 hodin předem a musejí být doplněny o analýzu Congressional Budget Office, že se tak podaří ušetřit přinejmenším 1,2 bilionu dolarů během deseti let. Jedině tak by mohly být odvráceny povinně ("automaticky") aplikované škrty, jak je určuje tzv. sequester (obstavení účtů). Plán by muselo schválit nejméně sedm z dvanácti členů výboru, aby mohl být odeslán do obou komor Kongresu v podobě legislativního návrhu.

Obě komory by návrh musely schválit prostou většinou bez pozměňovacích návrhů do 23. prosince.

Pokud by uvedený proces neproběhl, automaticky by byly zavedeny rozpočtové škrty v rozpočtovém roce 2013, a to ve výši 1,2 bilionu, rovnoměrně rozdělené mezi obranné a ostatní výdaje. Někteří kongresmani navrhují novelizovat sequester, otázka je, jakou mají šanci uspět.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5739

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011