Zpráva o happeningu na Staroměstském náměstí

17. 11. 2011 / Jan Kavan

čas čtení 2 minuty

Dnes od 13.00 do 14.30 proběhl na Staroměstském náměstí happening "pohřbívání iluzí a šancí z roku 1968", který zorganizovalo Spojenectví práce a solidarity (SPaS). V první části vystoupili pamětníci z roku 1989 Petr Uhl, Jan Kavan a Jiří Dienstbier, dnes senátor a místopředseda ČSSD. (viz projevy JK a PU). Po jejich vystoupení byla symbolická rakev přenesena na lafetu a odvezena párem černých koní. Poté na podium nastoupilo lékařské konzilium složené ze zástupců občanských iniciativ, odborů a politických stran, kteří přednesli své recepty na léčení současné krize společnosti.

První vystoupila doc Ilona Švihlíková, mluvčí AZ a SPaS. (projev přiložen). Poté vystoupila s radikálním projevem předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZP), následována lídry KSČM a ČSSD Vojtěchem Filipem a Bohuslavem Sobotkou. Pak už hovořili jen zástupci občanských sdružení např.Ne Základnám, Hnutí za Přímou Demokracii, Iniciativa za Demisi Vlády, Akční Spolek Nezaměstnaných, Duha, Nová antikapitalistická levice apod.

Mezi více než pěti sty shromážděnými občany převládali aktivisté z nejrůznějších občanských sdružení, ale byla mezi nimi vidět i skupinka mladých s vlajkami Mladých komunistů a slyšet jejich občas rušivé výkřiky a pískání. Jiné skupinky zas dávaly najevo svou nechuť vůči všem politickým stranám. SPaS si totiž uložilo nelehký úkol pomoci sjednotit nebo aspoň umožnit spolupráci levicových a demokraticky smýšlejících občanských iniciativ s odbory a s levicovými politickými stranami. Koordinační výbor SPaS je totiž přesvědčen, že jen tak je možné v budoucnosti zajistit významnou a fungující změnu, která by vedla demokratické a sociálně spravedlivé společnosti. Dnes nelze odhadnout zda se to podaří.

Po skončení happeningu na Staroměstském náměstí se většina účastníků přesunula na Václavské náměstí na demonstraci, kterou organizovalo sdružení ProAlt a kde pak k více než tisícovce občanů (některé odhady udávaly 2500 demonstrantů) promluvil i známý slovinský filosof Slavoj Žižek. Tady kritika všech politiků zazněla naplno.

0
Vytisknout
9436

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011