NATO možná kvůli Libyi skončí před Mezinárodním trestním tribunálem

11. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Někteří členové NATO se obávají, že jejich organizace může být vyšetřována Mezinárodním soudním tribunálem, poté co jeho žalobce prohlásil, že zprávy o údajných zločinech NATO v Libyi budou "nestranně a nezávisle" prošetřeny. Tvrdí to diplomaté akreditovaní v centrále NATO v Bruselu.

Diplomati hovořící pod podmínkou anonymity inforomovali AP, že aktivity ve snaze předejít vyšetřování budou patrně zahrnovat okamžité interní prošetření legality všech incidentů, při nichž bombardování nebo jiné aktivity NATO způsobily civilní ztráty.

Aliance vždy tvrdila, že její operace v Libyi byly prováděny výhradně v rámci rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která autorizovala ochranu civilistů a oblastí obydlených civilisty před hrozbou útoku.

Nicméně během brífingu v Radě bezpečnosti 2. listopadu vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu Luis Moreno-Ocampo řekl, že "existují tvrzení o zločinech spáchaných silami NATO (a) tato tvrzení budou nestranně a nezávisle vyšetřena".

Mezi březnem a říjnem letouny NATO provedly v Libyi 26 000 bojových letů, včetně více než 9 600 náletů, při nichž zničily více než 1 000 tanků, vozidel a děl, ale také budov, o nichž tvrdí, že byly používány k řízení a velení. Cíle však zahrnovaly i obytné domy Kaddáfího příznivců - neboli jednalo se o cíle za hranicí mandátu OSN.

NATO již čelí civilní žalobě v Belgii, která je viní ze zabití 13 civilistů při náletu na obytnou budovu nedaleko Tripolisu.

Definice válečného zločinu podle mezinárodních úmluv o pravidlech války zahrnuje zničení civilních cílů, které není z vojenského hlediska nezbytné. Tvrdí se, že francouzské letouny Rafale v říjnu bombardovaly konvoj vozidel prchající z obklíčené Syrty, který vyústil v zajetí a následné zabití bývalého diktátora opozicí. Tento útok je obzvláště kontroverzní, neboť během měsíc trvajícího obležení města, při němž povstalci masivně ostřelovali obytné čtvrti, letouny NATO nikdy nezaútočily tak, aby "chránily civilisty". Místo toho napadly konvoj prchajících civilních vozidel.

Protože NATO není signatářem smlouvy o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu, není pravděpodobné, že by případné porušení úmluv o pravidlech války vyústilo v přímé jednání před tribunálem.

Kritikové libyjské intervence, včetně Ruska, Číny a Africké unie, tvrdí, že NATO zneužilo omezeného mandátu rezoluce jako pretextu ke změně režimu v Libyi. Jeho každodenní nálety umožnily chatrným povstaleckým silám dosáhnout Tripolisu a později se zmocnit zbytku země.

Záležitost hrozí vážnými důsledky pro případné další intervence OSN. Rusko a Čína už vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti, která by uvalila sankce na Sýrii za ozbrojené potlačování opozičních demonstrací. Tvrdily přitom, že NATO by mohlo znovu zneužít opatření OSN k náletům.

"Pokud by existovaly důkazy, že je NATO také zapojeno do aktivit, které jsou podle mezinárodního práva ilegální, bylo by třeba v tom něco podniknout," říká Nicolas Berger z evropské kanceláře Amnesty International. "Nikomu nesmí být povoleno páchat válečné zločiny a nikdo by neměl mít možnost z toho vyváznout."

Berger také prohlásil, že bude třeba nestranně vyšetřit smrt Kaddáfího. "Byl zajat živý a pak zabit, to byl válečný zločin. To je jasné."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11651

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011