Jefferson County v Alabamě vyhlásila největší regionální bankrot v dějinách USA

10. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Úřady okresu Jefferson County včera vyhlásily bakrot, který se týká závazků v přibližné výši 4,2 miliard dolarů - největší část, asi 3,14 miliardy, tvoří dluhy za výstavbu místní kanalizace. Dnes proběhne k celé věci soudní slyšení v alabamském Birminghamu.

Jefferson County koketovala s bankrotem již od února 2008 a ve středu došlo po mnohahodinovém jednání ke konečnému rozhodnutí. Někteří komentátoři vyjádřili obavy z toho, co bankrot přinese uživatelům kanalizačního systému a místnímu vodnímu hospodářství.

Jedním z důvodů bankrotu se stala neschopnost alabamských legislativců dosáhnout shody ohledně prostředků, které by mohly Jefferson County pomoci s řešením finančních těžkostí. Úročení dluhů stouplo v několika týdech ze 3% na celých 10%, a to v důsledku hypotéční krize. Další splácení se tak stalo nemožným.

Tříleté rozhovory s věřiteli, na prvním místě bankou JP Morgan & Chase, nikam nevedly, stály miliony dolarů na poplatcích a vedly k nucené správě uvalené na místní kanalizační systém.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8001

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011