Ratingové agentury "pracují podvodně a mají konflikt zájmů"

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf jedné ratingové agentury ostře zaútočil na mocné organizace, které mají schopnost poškodit jediným škrtem pera ekonomiku celých států.

William Harrington, bývalý vysoký činitel ratingové agentury Moody's, svědčil o tom, že vysoký management této organizace zkresluje nezávislá hodnocení vypracovaná jejími analytiky.

Ratingové agentury vyvolaly mezinárodní rozhořčení poté, co agentura Standard & Poor's odebrala Spojeným státům jejich vysoké hodnocení AAA.

Harrington, který pracoval u ratingové agentury Moody's do loňska 11 let, poukazuje na to, že ratingové agentury trpí střetem zájmů. Dostávají totiž peníze od bank a od firem, které mají hodnotit.

"Tento jasný střet zájmů se vyskytuje na všech úrovních ratingové agentury," svědčil Harrington v dokumentaci předložení americkému regulačnímu orgánu Securities and Exchange Commission, který připravuje nové předpisy pro ratingové agentury.

Harrington tvrdí, že firma Moody's dlouhodobě používá kultury "šikanování a nátlaku", jímž nutí své analytiky vypracovávat takový rating, který vyhovuje jejím zákazníkům. Svědčil o tom, že firma Moody's "pravidelně šikanuje své analytiky, o kterých je známo, že 'dělají potíže'. Cílem managementu je proměnit analytiky v poddajné zaměstnance, kteří budou hlasovat tak, aby to maximalizovalo firemní zisky", napsal Harrington ve své zprávě pro SEC.

Ekonom Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny, považuje ratingové agentury za hlavní viníky, kteří způsobili současnou finanční a hospodářskou krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8370

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2011