Amerika chce uchovávat osobní data cestujících do USA po dobu 15 let

26. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Osobní data milionů cestujících, kteří létají z Evropy do USA, včetně údajů o úvěrových kartách, telefonních čísel a domácích adres, budou zřejmě ukládána na americkém ministerstvu pro vnitřní bezpečnost po dobu 15 let. Vyplývá to z návrhu dohody mezi Washingtonem a Bruselem, prozrazené deníku Guardian.

Dohoda má umožnit americkým úřadúm, aby automaticky "sklízely" a profilovaly osobní data, která cestující poskytnout leteckým společnostem. Záminkou je "boj proti terorismu". Američané požadují od leteckých společností, aby jim poskytovaly seznamy cestujících 96 hodin před odletem letadla do USA. Seznamy jsou kontrolovány podle databází obsahujících podezřelé osoby.

Připravovala dohoda připouští, že bude docházet k případům, kdy budou cestující zatčeni anebo jim bude odmítnut vstup do letadla na základě chybné identifikace, a proto budou mít právo si stěžovat u amerického federálního soudu. Dohoda také obsahuje informace o procedurách pro případ, že by se skladované informace dostaly do cizích rukou.

Patnáctiletá doba skladování osobních údajů cestujících je velmi kontroverzní, protože je třikrát delší než pět let, což je doba, po kterou se skladují osobní data cestujících v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6300

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011