Agresivní neonacisté v Berlině napadli protidemonstraci i policii

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 3 minuty

V sobotu 14.5. se v berlínské čtvrti Kreuzberg, známé pro své multikulturní složení jako bašta (i krajní) levice a pro své pravidelné prvomájové demonstrace, střetlo přibližně 120 neonacistů s asi čtyřmi stovkami levicových demonstrantů, kteří blokovali jejich pochod městem. Následná několikaminutová bitka mezi oběma tábory se dohlížejícím policistům (dle policejních údajů zasahovalo 600 mužů zákona) zcela vymkla z pod kontroly a vyžádala si několik zraněných, mezi nimi i 37 policistů. Zatčeno bylo celkem 46 osob, převážně pravicoví agresoři.

Demonstrace byla součástí rozsáhlých protipřistěhovaleckých akcí, které v celém Německu a převážně v Berlíně již od prosince minulého roku iniciují mino jiné krajně pravicová NPD, „Národní odboj Berlín“ a „Autonomní nacionalisté“. Zástupce předsedy NPD Sebastian Schmidtke pochod nahlásil úřadům teprve ve čtvrtek a policie místo konání a trasu pochodu úzkostlivě tajila i celou sobotu.

Jednotliví členové tzv. „Kammeradschaften“ a další sympatizanti se navzájem informovali prostřednictvím emailů či SMS zpráv, aby taktéž utajili své úmysly.

Špatnou informační politiku policie kritizovali nejen politici, ale i široká veřejnost a v médiích dokonce někteří policejní experti, kteří ale nechtěli být jmenováni.

Dále musí velitel zásahu čelit kritice ohledně samotného postupu a strategického rozmístění policejních jednotek. Ty poté, co protifašističtí demonstranti, ale i náhodní kolemjdoucí zablokovali neonacistům trasu po Mehringdammu, chtěli odklonit průvod nacionalistů přes stejnojmennou stanici metra a kolem demonstrantů, kteří se usadili na vozovce. Nacionalisté po předstíraném výpadu na severním východu ze stanice prorazili policejní řady na jihovýchodě a napadali kohokoliv v okolí. Vzduchem létaly lahve, petardy a rajčata. Po několika chaotických minutách se policejním těžkooděncům podařilo oddělit obě skupiny a obklíčit neonacisty. Hlasy z tábora berlínské levice tvrdí, že policie obklíčila a bezdůvodně napadla i „pokojné“ blokující demonstranty.

Představitelé z řad komunální politiky, především starostové Kreuzbergu a přilehlého Tempelhofu, společně žádají po odstupujícím prezidentovi berlínské policie Dieteru Glietschovi vysvětlení, proč o plánovaném pochodu v jejich městských částech nebyli nikým informováni. Dále požadovali, aby se organizátor neonacistického průvodu zodpovídal za činy „svých lidí“ a veškeré jeho další žádosti o povolení k demonstraci byly zamítnuty.

Je také pozoruhodné, že vedoucí berlínského úřadu pro shromažďování, který tato povolení k demonstracím uděluje, byl koncem dubna policií přistižen během probíhající demonstrace NPD v Berlíně-Rudow s teleskopickým obuškem. Následně byl policistou zneškodněn pepřovým sprejem - proti policistovi je vedeno interní řízení, proti vedoucímu úředníkovi s obuškem nikoliv...

Bezpečnostní experti varují již dlouho, že je krajní pravice při svých akcích stále agresivnější a organizovanější. Také upozornili na fakt, že se nacionalistické a neonacistické organizace ve svém „portfoliu“ silnějí zaměřují na akce mířené přímo proti přistěhovalcům a nesoustřeďují se již pouze na boj s krajní levicí.

Předseda parlamentní frakce levicové PDS, Udo Wolf, chce dění kolem této demonstrace projednat také na vládní úrovní v parlamentu.

Sami neonacisté si celou akci vychvalují na svých webových stránkách a s jejím výsledkem jsou spokojeni i přesto, že z plánované trasy v podstatě neušli ani metr. Zde vyvstává otázka, zda celá tato násilná eskalace nebyla hlavním cílem „hnědých košil“.

Autor je studentem 2.ročníku VOŠ CR. Článek je psán v rámci odborné praxe z mediální komunikace, kterou autor provádí v Britských listech.

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2011