Půjde Goldstoneova zpráva do Rady bezpečnosti?

3. 4. 2011

ŠOK│ V pondělí 21. března Vysoký komisař předložil Radě zprávu o stavu lidských práv v Palestině a dalších okupovaných arabských územích. Rada pro lidská práva Organizace spojených národů na svém posledním zasedání 25. března 2011 navrhla postoupit Závěrečnou zprávu o postupu Izraele v Gaze během akce Lité olovo, která navázala na Goldstoneovu zprávu, Radě bezpečnosti OSN.

Předsedkyně výboru nezávislých expertů, soudkyně Mary McGowan Davis, řekla Radě, že výbor prováděl svou práci pod tlakem značných omezení. Zejména protože výbor nemohl cestovat na Západní břeh Jordánu nebo do Gazy, a nemohl se setkat s celou řadou lidí, kteří by mohli mít z první ruky dodávané a aktualizované informace o stavu a dopadů vyšetřování a soudních řízeních, prováděných příslušnými stranami kvůli porušení zákonů, uvedených v Goldstoneově zprávě. Davisová řekla, že izraelská vláda odmítla spolupracovat v rámci celého procesu s komisí Rady.

Tisková zpráva OHCHR UN ZDE

Goldstone ale v článku ve Washington Post odvolal svůj souhlas s formulacemi zprávy z roku 2009. "Víme dnes mnohem více o tom, co se stalo ve válce v Gaze v letech 2008-9, než když jsem předsedal informační mise OSN pro lidská práva, která vytvořila to, co je dnes známo jako Goldstoneova zpráva," napsal Richard Goldstone v listu Washington Post a dodal: "Kdybych věděl, co vím teď, pak by Goldstoneova zpráva byla jiným dokumentem".

Závěrečná zpráva výboru nezávislých odborníků OSN, kterému předsedá bývalá newyorská soudkyně Mary McGowan Davis, která navázala na doporučení Goldstoneovy zprávy, zjistila, že "Izrael věnoval značné prostředky, aby prošetřil obvinění více než 400 operačních pochybení v Gaze, zatímco de facto orgány (tj., Hamás) Gazy neprováděly žádné šetření, týkající se zahájení raketových a minometných útoků proti Izraeli."

WP: Richard Goldstone: Reconsidering the Goldstone Report on Israel and war crimes ZDE

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že Izrael plánuje zahájit mezinárodní kampaň s cílem přesvědčit Organizaci spojených národů, aby zrušila Goldstoneovu zprávu o operaci Lité olovo v Gaze po článku, který napsal soudce Richard Goldstone, v němž říká, že lituje jeho původních závěrů. "Skutečnost, že Goldstone stáhl podpis pod svými závěry, musí vést ke stornu zprávy jednou provždy", řekl Netanjahu. "Existuje jen velmi málo případů, v nichž jsou falešná obvinění vzata zpět, a to je případ Goldstoneovy zprávy."

Prezident Šimon Peres vyzval Goldstonea, aby se za zprávu ze září 2009 veřejně omluvil. "Goldstone ignoroval hlavní důvod pro operaci izraelské armády v Gaze - odpalování tisíců raket na nevinné civilisty", řekl Peres.

Ynet: Netanyahu: UN must cancel Goldstone report ZDE

Haaretz: Israel to launch campaign urging UN to retract Goldstone report ZDE
WP: Israel asks for Goldstone Report on Gaza war to be repealed after panel head withdraws charges ZDE

Hamás a Palestinci v Gaze z nového vývoje nadšeni nejsou. "Jeho komentář nemění nic na skutečnosti, že Izrael válečné zločiny v Gaze spáchal , přičemž zavinil smrt více než 1500 Palestinců,' řekl mluvčí Palestinské autonomie Nabil Abu Rodein. Hamás vyzval OSN k prosazení Goldstoneovy zprávy. Mluvčí Sami Abu Zuhri uvedl v prohlášení, že zpráva nebyla soukromým majetkem Goldstonea, ale byla vypracována mezinárodním týmem soudců.

Saba: Hamás vyzývá OSN k prosazení Goldstoneovy zprávy ZDE

Hnutí "Islámského džihádu" v Palestině odsoudilo změnu Goldstoneova názoru a označilo ji za výsledek tlaků sionistické lobby, která má a cíl odstranit mezinárodní izolaci okupačních jednotek v Gaze.

El Nashra: Palestinský islámský džihád: "Goldstone" dává Tel Avivu alibi pro agresi v Gaze ZDE


01. 03. 2010 Výsledek Goldstoneovy zprávy: VS OSN požaduje vyšetření války v Gaze ZDE

17. 02. 2010 Současná situace a možnosti řešení izraelsko-palestinského konfliktu: Goldstoneova zpráva OSN ke Gaze ZDE
28. 11. 2009 Richard Goldstone: Goldstone: Izrael veškerou spolupráci s Misí OSN odmítl ZDE
10. 11. 2009 Palestina není stát, Izrael proto není vázán mezinárodním právem ZDE
06. 11. 2009 OSN podpořila Goldstonovu zprávu, Česká republika hlasovala proti ZDE
30. 10. 2009 Tsunami jménem Goldstone ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011