Americký strach z teroristů brzdí nadšení z libyjských rebelů

2. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Američtí bezpečnostní analytici z Federace amerických vědců se obávají, že současné ozbrojené povstání v Libyi představuje dlouhodobou bezpečnostní hrozbu. Zbraně, získané rebely, kteří vyplenili některá vládní muniční skladiště, by se mohly dostat do rukou teroristům a extremistům, kteří by s nimi mohli operovat v Evropě. Západní analytiky děsí zejména nekontrolovatelné rozšíření MANPADS - protiletadlových řízených střel s infračerveným naváděním, jako například sovětské přenosné protiletadlové řízené střely 9M32 Strela 2, jejichž výskyt byl u rebelů americkými fotografy zdokumentován, které by mohly být použity proti civilním letadlům.

Fotografie v New York Times jednoznačně ukazují rakety SA-7, zřejmě vylepšený typ SA-7b (PLŘS 9M32M Strela-2M, určená k ničení jak podzvukových i nadzvukových vzdušných cílů do vzdálenosti 3200m - pozn. ŠOK). Detailní obrázek značení ukazuje odpalovací kontejner 9P54M , který zdá se, byl vyroben v listopadu 1977. Zdokladovány jsou též varianty útočných pušek rumunské, maďarské a ruské provenience, spolu s bednami od munice Norinco, jednoho z hlavních výrobců zbraní v Číně.

Poslední příklady stavu, kdy armádní arzenály byly vypleněny civilisty - ať už v Ugandě v roce 1979, v Albánii v roce 1997 nebo v Iráku v roce 2003 - ukázaly, že jakmile tyto zbraně vyklouznou z režimu státní kontroly, mohou být prodávány prostřednictvím černého trhu, rychle a tiše, do jiných zemí pro použití ve válkách, kde mohou znamenat dlouhotrvající a destabilizující problémy.

Nic Marsh, který zkoumá obchod se zbraněmi pro Ústav pro výzkum míru v Oslo v Norsku, uvedl, že Kaddáfího zbraně, ukořistěné rebely, se nyní mohou pohybovat v mnoha směrech, od Čadu nebo Súdánu, do Alžírska nebo palestinským bojovníkům.

Cena útočné pušky v Africe často dosáhne několik set dolarů za kus. Zbraně nyní cirkulující v Libyi, čerstvé, z armádních arzenálů a evidentně v dobrém stavu, by mohly mít větší cenu.

NYT, C. J. Chivers: Experts Fear Looted Libyan Arms May Find Way to Terrorists ZDE

C.J. Chivers blog ZDE

Rebelové v Libyi - 9K32M Strela-2M. Joel Silva/Reuters. Blízko města Brega, Libye. 2. 3. 2011.

Rebelové v Libyi - starší model Saab Bofors Dynamics Carl Gustaf z 60. nebo 70. let 20. st.: Sveriges Television (SVT). 14 březen 2011

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011