Facebook a Zuckerberg čelí obvinění z podněcování nenávisti vůči Židům

3. 4. 2011

ŠOK│ Měsíc poté, co začala na Facebooku fungovat stránka, vyzývající na izraelský státní svátek "Nezávislosti" 15. května k "třetí intifádě" a k vyhnání Židů z okupovaných území, izraelský ministr pro veřejnou diplomacii a záležitosti diaspory Julij Edelstein poslal dopis zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi, ve kterém požadoval, aby stránka, volající po palestinském povstání, byla okamžitě vypnuta. Skupina na Facebooku tvrdí, že dostala tento nápad po nedávné vzpouře po celém Blízkém východě, která vedla k vypuzení tuniského a egyptského prezidenta a k pádu jejich režimů.

Facebook oznámil ve čtvrtek, že inkriminovanou stránku, která od svého založení 6. března přilákala asi půl milionu "fanoušků", uzavřel poté, co si Izrael stěžoval, že obsah výzvy navádí k "zabíjení Izraelců a Židů".

Larry Klayman, proslulý americký aktivista, bývalý státní zástupce ministerstva spravedlnosti, bývalý americký senátní kandidát, který založil kontroverzní advokátní kancelář Judicial Watch a Freedom Watch, podal u soudu ve Washingtonu žalobu na facebook i jejího majitele Marka Zuckerberga za "zanedbávání povinností" a požadoval náhradu ve výši jedné miliardy dolarů. Tvrdí, že Zuckerberg a Facebook úmyslně nechali celý měsíc zveřejněnou stránku vyzývající k válce proti Židům. Aktivista tvrdí, že to, že facebook stránku stáhl, neznamená nic, neboť škoda již byla provedena, a Klayman se nyní bojí o svůj život, protože on byl jako veřejně činný sionista v opozici "vůči radikálním Palestincům a dalším arabským zájmům" a je "tak cílem této výzvy k zabíjení Židů" spolu s jinými prominentními osobnostmi veřejného života.

Facebook označil tato obvinění za "neopodstatněné" a slíbil "energicky se bránit ". Odmítl se vyjádřit k žalobě, neboť ještě nebyla doručena , ale vydal o kontroverzní stránce prohlášení : "Stránka třetí palestinské intifády začínala jako výzva k pokojnému protestu, i když používá termín, který byl v minulosti spojován s násilím. Kromě toho správce nejprve odstranil komentáře, které podporovaly násilí. Nicméně, po publicitě stránky, se daleko více zhoršily komentáře přímo vyzývající k násilí. Nakonec, i administrátoři se na těchto výzvách podíleli. Vůči správci stránky užívali opakované varování a tak jsme odstranili nejen příspěvky, které porušily naši politiku, ale i stránku. Jsme i nadále přesvědčeni, že lidé na Facebooku by měli mít možnost vyjádřit své názory, a neradi znepřístupňujeme obsah, který vystupuje proti zemím, náboženstvím, politickým subjektům, nebo idejím. Nicméně, sledujeme stránky, které jsou nám hlášeny a když jsou založeny na přímé výzvě k násilí nebo nenávistným výrazům - jak k tomu došlo v tomto případě, odstraňujeme je a budeme tak činit i nadále."

podrobnosti Dar Al Hayat ZDE

Israel News : Israel tells Facebook: Remove Intifada page ZDE
TechCrunch: Facebook, Zuckerberg Sued For $1 Billion After Not Removing A Page Fast Enough ZDE

Výzva "Palestina bude osvobozena... ...a osvobodíme ji my" získala velkou popularitu a mediální pokrytí ve všech palestinských a arabských médiích. Podle serveru Tech Crunch stránka údajně nasbírala do svého uzavření více než 340.000 fanoušků. Její zakladatelé, kteří zůstávají v anonymitě, varovali Facebook, že zcenzurování jejich výzvy by přimělo muslimský svět k bojkotu Facebooku. Iniciátoři chtěli do května prostřednictvím Facebooku a Twitteru získat pro svou akci miliony lidí a vydat se na pochod za osvobození okupovaných území.

Na místo zrušené stránky nyní vzniklo pod stejným názvem několik desítek stránek... Portál už je i na internetu. Nejen Zuckenberg bude mít práci... Proizraelští aktivisté nepochopili, že džina, kterého vypustili z láhve podporou demokracie v "utlačovaných" zemích arabského světa, už nejde zašpuntovat. Komunitní média jako Twitter či Facebook, stejně jako dnešní internet, nejde cenzurovat. A svoboda projevu dvou generací frustrovaných Palestinců může smést nejen Izrael, ale i je v diaspoře. Nebo snad je Izrael demokratická země, která se podřizuje rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN?

Facebook: Third Palestinian Intifada - الانتفاضة الفلسطينية الثالثة ZDE

3rd Intifada ZDE

31. 03. 2011 BL: 15. 5. 2011: POCHOD MILIÓNŮ - Po tuniské, egyptské, a libyjské intifádě nadešel čas pro palestinskou intifádu ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011