Pozdní zmoudření soudce Goldstonea

3. 4. 2011 / Pavel Mareš

Když Rada OSN pro lidská práva zveřejnila v září 2009 zprávu vyšetřovací komise, vedené jihoafrickým soudcem Richardem Goldstonem, o vojenské operaci "Lité olovo", která byla izraelskou reakcí na permanentní ostřelování izraelského území z Gazy, málokdo ve světě zapochyboval o tom, že "Izrael porušoval v Gaze lidská práva a dopouštěl se zločinů proti lidskosti".

Naproti tomu zatím zcela bez povšimnutí zůstal článek ve Washington Post z letošního 1. dubna (mimochodem, na aprílové žertíky si tento seriózní list nepotrpí), kde Richard Goldstone přiznává, že "kdyby byl věděl tenkrát, co ví dnes, byl by ta zpráva vypadala jinak".

Přiznává v něm zaujatost a jednostrannost Rady OSN pro lidská práva, i když se ji snaží omlouvat izraelskou neochotou s tímto orgánem spolupracovat. Nemůže však popřít, že izraelská vláda si dala práci s prošetřením 400 udání, zatímco Hamás se s nějakým vyšetřováním vůbec nenamáhal a zločinné ostřelování Izraele pokračuje dodnes.

Toto by měla Rada OSN pro lidská práva, míní dnes pan Goldstone, co nejostřeji odsoudit, stejně jako nedávný chladnokrevný a neomluvitelný masakr mladé rodiny s dětmi ve spánku.

Pojďme se vsadit: po této poněkud pozdní Godstoneově omluvě neštěkne ve světových médiích ani pes. Kdo by si rád přiznával, že i on má máslo na hlavě? A nač se ještě, obrazně řečeno, omlouvat nějakému židovi, kterého už oběsili?

Richard Goldstone: Reconsidering the Goldstone Report on Israel and war crimes ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011