Umí pan Drábek alespoň malinko počítat?

1. 4. 2011 / Ladislav Metelka

Dovolte mi, abych jen stručně reagoval na pěkný, ale smutný článek pana Jiřího Hrebenara "Drábkova sociální reforma zničí zdravotně postižené". Naprosto souhlasím s tím, co napsal pan Hrebenar, jen bych jeho výčet rozšířil ještě o jednu skupinu zdravotně postižených, které Drábkova "reforma" také těžce postihne.

Tou skupinou jsou nevidomí a silně slabozrací držitelé vodicích psů. Tedy ti, kdo i přes svůj hendikep chtějí být maximálně samostatní a soběstační. Dosud totiž stát proplácel prokazatelné náklady na výchovu a výcvik takového psa až do výše cca 200 tisíc Kč (jednou za 5 let, což byla většinou doba, po kterou byl vodicí pes "ve službě") a nevidomým dával i příspěvek 800,- Kč měsíčně (už mnoho let stejně nevalorizovaný) na výživu a veterinární péči o tyto psy.

To teď ovšem skončí. Přesněji -- stát bude i nadále tyto psy proplácet, ovšem s 20% spoluúčastí klienta. Kdo tedy bude chtít vodicího psa, musí si připravit 40 tisíc. A příspěvek na veterinu a výživu? Ten se zruší úplně. A teď počítejte. V současném systému stát během 5 let vyplatil na vodicího psa cca 248 tisíc Kč. Cca 200 tisíc na pořízení psa a 60x800,- Kč = 48 tisíc Kč na veterinární péči a výživu.

A po "reformě"? 160 tisíc. Dalších 40 tisíc do ceny vodicího psa bude muset doplatit nevidomý ze svého a příspěvek 800,- Kč měsíčně se úplně zruší. To je tedy pro nevidomého pokles státního příspěvku o více než třetinu, konkrétně o 35%. Například i ve státní správě se ale mzdové a provozní prostředky redukovaly "jen" o 10%. Tady máme najednou redukci o 35%. Nevidomého to všechno tedy bude stát o 1500,- Kč měsíčně navíc, pokud bude chtít mít vodicího psa. 800,- Kč za zrušený příspěvek bude muset dát ze svého a dalších skoro 700,- Kč měsíčně si bude muset šetřit, aby za 5 let vůbec měl na onu čtyřicetitisícovou spoluúčast. Pokud ovšem dotyčný žije jen z invalidního důchodu, těžko si bude moci po Drábkově "reformě" pořídit vodicího psa. Prostě na něj nebude mít. Ale tak mě napadá -- není právě tohle nakonec tak trochu cílem oné "reformy"?

Pan Drábek ovšem o jím navrhované reformě sociálních dávek a (tehdy) plánované demonstraci hendikepovaných prohlásil: "Mrzí mne, že zmíněná organizace (NRZP, pozn. L.M.) tímto neadekvátním způsobem vyhrocuje situaci, aniž by k tomu byl faktický důvod. Pokud její představitelé tvrdí, že se budou snižovat dosavadní částky, mohu jenom zopakovat, že to není pravda. Jedinou parametrickou změnu, kterou je snížení příspěvku v první kategorii postižení, už parlament schválil v rámci vládního úsporného balíčku. To, co dnes Ministerstvo předkládá, jsou pouze administrativní a metodické změny, které na výši dávek nebudou mít žádný vliv" ZDE.

Nevím, jestli se tu někdo už úplně zbláznil nebo jen nestoudně lže. Na to, aby to člověk pochopil, netřeba pěkných keců, pane Drábku, na to stačí umět jen trochu počítat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011