Premiér Nečas podrazil Litvínov. Chce k němu poslat Tykačova rypadla

31. 3. 2011

Tisková zpráva občanského sdružení Kořeny ze dne 30. března 2011

Předseda ODS Petr Nečas včera podpořil plán ministra průmyslu Kocourka, který chce prolomit platné limity těžby hnědého uhlí, pokud se těžební společnost dohodne s dotčenými vlastníky. Tento záměr je v rozporu s předvolebními sliby ODS i s jejími závazky plynoucími z koaliční smlouvy. Zde se výslovně píše, že vláda limity nejen zachová, ale "bude usilovat o jejich legislativní zajištění" (1).

"Petru Nečasovi jsme věřili. Včera se bohužel ukázalo že jde o podrazáka, na jehož slovo se nedá spolehnout.

Pokud nyní říká, že se limity mohou prolomit a nemají žádnou oporu v právním řádu, považuje buď koaliční smlouvu za cár papíru, nebo by si ji měl ještě dnes večer přečíst večer pod lampou. Zjistil by, že právě k onomu právnímu zajištění se jeho vláda zavázala," komentovala včerejší Nečasovo vyjádření Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny, které proti prolomení limitů úspěšně bojuje již pátým rokem.

Premiér též uvedl, že Tykačova těžební firma Czech Coal se bude v případě prolomení limitů muset "vypořádat" s vlastníky pozemků. Pokud tím myslel pouze 800 vlastníků v Horním Jiřetíně, zapomněl dodat, jak by si představoval vyrovnání s více než 26 000 obyvateli Litvínova, kteří by v případě rozšiřování dolu museli po desítky let snášet prach, hluk a vibrace z velkorypadel pracujících pouhých 500 metrů od nejbližších obytných domů.

"Rozšiřování dolů by mělo dalekosáhlé ekologické, sociální a ekonomické dopady na celý region a jeho budoucí rozvoj. Stát nemůže jen tak rezignovat na ochranu desítek tisíc místních lidí, kteří by byli nuceni žít na hraně jámy, a nechat otázku další dlouhodobé těžby a devastace Severních Čech na vyjednávacích schopnostech těžařů a hloubce měšce Pavla Tykače," dodal člen výboru Kořenů Emil Jeníček.

Občanské sdružení Kořeny se nicméně neobává, že by pokus ODS o prolomení limitů mohly ve vládě projít. Strana má v kabinetu menšinu a jak Věci veřejné, tak TOP09 opakovaně v posledních dnech potvrdili, že prolomení limitů nepřipustí.

Odkazy:

(1) Koaliční smlouva o vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boji proti korupci, str. 32 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011