Většina anglických univerzit se rozhodla požadovat od studentů nejvyšší školné

3. 4. 2011

Britský vládní úřad odpovědný za dohled nad "rovnými příležitostmi" v přístupu k vysokoškolskému vzdělání, pokud se anglické univerzity rozhodnou účtovat studentům plných 9000 liber ročně školného, byl donucen zdvojnásobit počet svých zaměstnanců.

Britská vláda se domnívala, že jen několik nejelitnějších univerzit bude od podzimu 2012 účtovat studentům nejvyšší školné ve výši 9000 liber. Zavedla podmínky, které chce kontrolovat, podle nichž takové univerzity musejí zajistit přístup ke studiu studentům i z nejchudších společenských vrstev.

Ukázalo se však, že drtivá většina anglických univerzit rozhodla účtovat studentům více než 7500 liber ročně školného.

V důsledku toho byl nucen Úřad pro férový přístup ke vzdělávání (Office for Fair Access, Offa), který má přístup pro chudé studenty na univerzity kontrolovat, zdvojnásobit počet svých zaměstnanců.

Zároveň to také znamená, že britská vláda bude muset zpřístupnit vysokoškolským studentům obrovské množství půjček - v objemu větším než miliarda liber. Vládnou obavy, že státní půjčky studentům dosáhnou nezvládnutelné míry.

Velkou kontroverzi vyvolalo rozhodnutí britské vlády, že bude poskytovat výzkumné granty humanistickým oborům v rámci grantové agentury AHRC pouze potud, pokud budou vysokoškolští výzkumníci zkoumat témata vážící se na kontroverzní program britské konzervativní vlády, tzv. "big society" - (v jehož rámci má státní služby nahradit individální iniciativa občanů). Akademikové se bouří a odmítají za těchto okolností provádět hodnocení (peer review) podaných žádostí o granty.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011