Abychom aspoň v jedné kategorii nebyli "světoví"?

16. 9. 2010 / Miloš Dokulil

V tom shonu z počátku září jsem možným zájemcům o žebříčky úspěchů málem ututlal nemálo -- snad povzbudivou? -- informaci týdeníku TIME z posledního srpnového týdne o možných celosvětových "reálných vítězích" v zatím ještě běžně nevyhlašovaných soutěžích. Jedno z těch špičkových míst v té tabulce, v rámci rubriky "Volný čas -- Štěstí" připadlo -- kupodivu? -- také České republice.

Nejdřív uveďme aspoň některé vítěze podle názorů K. F. Smithové, požehnané k tomuto hodnocení redakcí časopisu TIME. Když se teď začínáme starat o to, jak napříště uhrazovat nemalé sumy na penze, když penzistů přibývá a stávajících plátců na tyto fondy naopak ubývá, měli bychom vědět, kde je -- alespoň potenciálně -- v tomto ohledu pro důchodce ráj. Takže? Měli bychom prý být Japonkami nebo Japonci. Mají slušné penze; lidem, kteří se té penze dožijí, je prokazována ve stáří úcta; a přitom navíc Japonsko má nejvíc lidí na světě s nemálo vyšším věkem, než je "průměr dožití" (stoletých lidí je v Japonsku tolik, že jsou dokonce rozděleni na dvě kategorie, aby se vzájemně rozlišili). A také tam mají penzisté dokonce svůj svátek!

Na druhé straně tabulka s 12 kategoriemi má také rubriku, kde je nejlepší se narodit. Je otázka, zda v tu chvíli posuzovatelka myslela víc na dítě nebo na jeho mámu. Maminky v té vítězné zemi mají 7-měsíční placenou mateřskou dovolenou. Mohou pravidelně využívat také zdravotních sester přímo doma, ne-li k pochůzkám; a v případě nemoci maminky stát se postará o to, aby někdo přišel do rodiny zajistit vyprání prádla. (K nevíře, viďte? Alespoň takto to bylo zdůvodněno černé na nebílém.) Zdravotní péče je kvalitní a dostupná bez velkých výdajů. Tou vítěznou zemí v této oblasti je -- Francie.

Letmo uveďme pár dalších kategorií a jejich vítězných států. Nejlepší počasí prý je na Maltě. Nejlepší místo k cestování po tamních silnicích je údajně v Jihoafrické republice. K vypouštění draků do větru se nejlíp hodí Indie. Pokud chcete vlastnit psa, anebo nějakého již máte, snad uděláte nejlíp, budete-li Belgičanem či Belgičankou. (To se snad pak nějak pozná.) Nejlíp povečeříte ve Španělsku; prý -- pokud jde o jídlo -- je to "Mekka stravování". (Také muslimům mezi námi se teď neklade žádná újma. Je již po ramadánu!)

A v čem je "super" zrovna ČR? Asi to tu mělo zůstat nejdřív jako kvizová otázka. Třeba jen "za padoš". Nebo s odpovědí až za 24 hodiny... Prý dokonce vyhodnocení předcházelo nějaké šetření ("Durex condoms' global sex survey"). Takže už asi víte, kde jsme -- snad -- "top". Češi prý mají sex tak často jako Francouzi, sexuálně začínají žít tak brzy jako Nizozemci, a pohlavních chorob se bojí zrovna tak málo jako Italové. Takže jsme "špička"?!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010