Mezinárodní měnový fond varuje:

Evropa a Amerika čelí "sociální explozi"

15. 9. 2010

Amerika a Evropa čelí nejhorší krizi zaměstnanosti od třicátých let a riskují "explozi sociálních nepokojů", pokud nebudou jednat velmi opatrně, varuje Mezinárodní měnový fond.

Trh pracovních příležitostí je ve vážné krizi. Velká recese vytvořila pustinu nezaměstnanosti," konstatoval šéf MMF Dominique Strauss-Kahn na summitu o zaměstnanosti v Oslo, které se spoluúčastnila i Mezinárodní federace práce.

Strauss-Kahn se domnívá, že se svět k recesi nevrátí, ale zdůrazňuje, že svět dosud neunikl hlubší sociální krizi. Varoval, že by bylo vážným omylem se domnívat, že je Západ v bezpečí poté, co se dostal loni tak blízko na pokraj propasti. "Nejsme v bezpečí," zdůraznil.

Ze společné analýzy MMF a Světové organizace práce vyplývá, že od krize zmizelo 30 milionů pracovních příležitostí a tři čtvrtiny z nich v bohatších ekonomikách. Globální nezaměstnanost dosáhla 210 milionů lidí. "Velká recese zanechala těžké rány. Vysoká a dlouhotrvající nezaměstnanost představuje riziko stabilitě existujících demokracií," řekl.

Studie cituje důkazy, že oběti recese, jimž je kolem dvaceti, se stávají obětí celoživotního poškození a ztratí důvěru ve veřejné instituce. Po hospodářské krizi nyní vzniká nová situace, kdy se sice ekonomika oživuje, ale potřebuje k tomu menší počet pracovních sil než dříve. Svět musí příští rok vytvořit 45 milionů pracovních příležitostí jen proto, aby se současná situace dále nezhoršila.

Olivier Blanchard, hlavní ekonom MMF, poukazuje na to, že procento zaměstnanců propouštěných na dlouhá období stoupá v každé recesi už po desetiletí, ale v současnosti narosto toto procento obrovskou měrou.

"Dlouhodobá nezaměstnanost je znepokojujícím způsobem vysoká: ve Spojených státech je polovina nezaměstnaných mimo pracovní proces déle než půl roku. To jsme nezažili od Velké deprese," varoval.

Největší šok zaznamenalo Španělsko, kde dosahuje nezaměstnanost téměř 20 procent. Nezaměstnanost v Británii za poslední dva roky stoupla z 5,3 procent na 7,8 procent, což je trochu lepší situace, než je průměr v OECD. Dnes je v Británii bez práce 2,48 milionů lidí.

Blanchard požadoval další finanční stimuly pro ekonomiku jako první linii obrany, pokud by "vznikla rizika hospodářskému růstu". Vlády by měly použít finanční investice, bez ohledu na obavy ze zadluženosti. "Pokud finanční dotace pomohou zemi vyhnout se strukturní nezaměstnanosti, uhradí se samy," řekl Blanchard.

"Většina rozvinutých zemí by neměla zavádět finanční škrty před rokem 2011: dřívější škrty ohrozí ekonomiku," praví se ve zprávě MMF, která kritizuje britskou vládní koalici, německou vládu a americké Republikány za škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.9. 2010