Papežova návštěva v Británii

16. 9. 2010

< "Pozor, jede sem papež!"

Od čtvrtka je papež Benedikt na čtyřdenní návštěvě ve Velké Británii, je to první papežská návštěva od první poloviny osmdesátých let. Papežská návštěva vyvolává značnou kontroverzi, jednak v souvislosti s rozsáhlým, právě zveřejněným skandálem pedofilních katolických kněží v Belgii a v souvislosti s požadavky britských obětí katolických kněží, aby byli potrestáni.

50 britských celebrit podepsalo apel, v němž požaduje, aby byla papeži Benediktovi odepřena výsada státní návštěvy. Mezi signatáři jsou herec, komik a spisovatel Stephen Fry, autor sci fi románů Terry Pratchett a biolog Richard Dawkins.

Těsně před návštěvou Británie byl z papežovy cestovní skupiny odvolán kardinál Walter Kaspar, údajně "ze zdravotních důvodů", který řekl v rozhovoru s německým časopisem Focus, že "přílet do Británie často působí, jako že se člověk octl v třetím světě".

Na otázku německého časopisu Focus, zda si myslí, že jsou v Británii křesťané diskriminováni, Kaspar odpověděl: Ano. V Británii se rozšířil agresivní nový ateismus. Například, když si na sebe vezmete kříž jako zaměstnanec letecké společnosti British Airways, stanete se terčem diskriminace."

Papež při cestě do Británie ani zpět do Říma nepoužívá britské letecké společnosti British Airways, ale italské firmy Alitalia.

V roce 2006 se letecká společnost British Airways stala součástí ostré kontroverze, když zahájila disciplinární řízení proti zaměstnankyni, která odmítla zakrýt svůj náramek s křížem, který měla na své uniformě letušky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010