Papež musí předat policii všechny informace o kněžích, kteří spáchali sexuální trestné činy

16. 9. 2010

To požadovali před jeho kontroverzní státní návštěvou Británie oběti sexuálního zneužívání. Konstatovali na tiskové konferenci v centrálním Londýně, že opakované omluvy nic neznamenají, že chtějí "pravdu, spravedlnost a aby se viníci zodpovídali ze svých činů".

Peter Saunders, oběť sexuálního zneužívání od katolických kněží a nynější předseda celostátní britské Organizace lidí zneužívaných v dětství, konstatoval: "Potřebujeme, aby papež řekl: Předám všechny informace o kriminálních kněžích policii, kdekoliv na světě ti kněží žijí. Předám tyto informace úřadům v těch zemích, kde jsou tito lidé chráněni."

Saunders zdůraznil, že papežova návštěva připoutala pozornost veřejnosti k "absolutně šokujícímu chování katolické církve v Británii a v jiných částech světa". Dodal, že mnozí katolíci jsou šokováni sexuálním zneužíváním, které praktikovali katoličtí kněží, a neměli by být s těmito zločiny spojováni."

Sue Coxová, 63, z Gaydonu ve Warwickshiru, se označuje za osobu, která se "vrátila do katolické církve". Svědčila o tom, jak ji znásilnil v její ložnici těsně před biřmováním katolický kněz.

"Byl tlustý a smrděl starým potem a whisky a kadidlem. Vešla moje maminka a vyrušila ho a řekla, že se mám za něho modlit a že to, co se stalo, bylo součástí Božího plánu. Nemyslím, že to byl zrovna povedený boží plán."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010