Státní regulace podporuje globální kapitál

14. 9. 2010

Reakce na text Jiřího Pehe a Jana Šterna "Manifest radikálního liberalismu"

Neoliberalismus obchází Evropou.

Neoliberalismus je falešné vědomí společnosti.

Neoliberalismus je nástrojem globálního kapitálu.

Neoliberalismus je nebezpečný pro střední vrstvu.

Neoliberalismus vede k atomizaci společnosti.

Na cestě z Českých Budějovic do Linzu se něco podobného píše o Temelínu, píše Ondřej Palkovský.

Až mi stát přestane nařizovat, co je kultura a co není, stanu se nekulturním člověkem.

Když mě stát přestane nutit podporovat fotbalová hřiště v okolí, zbyde mi sice více peněz na sporty, kterým se naopak věnuji, ale nejspíš se ze mě stane atomizovaný jedinec. Kdo nehraje fotbal, atomizuje společnost! Stát nutí lidi po pohrůžkou zabavení majetku platit "potřebným", což zřejmě demonstruje jejich "sociální soudržnost". Až to stát přikazovat přestane, stanou se nás naprostí asociálové. A až nám stát přestane zakazovat, co smíme a nesmíme prodávat ("dereguluje"), omezí tím naši svobodu. Skoro se chce po vzoru Frederica Bastiata zvolat "Zákazy ke svobodě a svobodou k otroctví".

Máme tu dokonce nápady, jak prohnilý neoliberalismus zastavit.

"Většině předražení by se předešlo jednoduchým opatřením (zcela běžným a standardním v soukromé sféře), že se proplatí jenom skutečné náklady plus marže (zisk ve výši 4-7%)."

Pánové, mám pro vás radu: sestupte ze svých osvícených pozic a běžte podnikat. Zjistíte, že taková opatření vůbec běžná nejsou. Každý může prodávat za kolik chce a většinou se každý snaží prodávat co nejdráž. Hrůza. Přesto jsou zisky v převážné většině ekonomiky poměrně "přiměřené". Naopak, státem regulované podniky podobným "opatřením" stanovující "přiměřený zisk" podléhají. Ovšem, jak každý podnikatel ví, existují mnohá synonyma kouzelného slova "outsourcing", jejichž použití umožňuje vytvořit náklady v libovolné výši, kterou si podnikatel usmyslí.

Navzdory tomu, že snaha o větší regulaci a velký státní sektor typicky spíše nahrává "globálnímu kapitálu" a korupci, věřím, že vaším úmyslem je pravý opak. Navzdory tomu, že demokratické rozhodování v mnoha oblastech vede k výrazně horším výsledkům než volný trh, věřím, že vaše snaha prosazovat demokratické rozhodování i do těchto oblastí není vedena záměrem, abychom se všichni měli hůře. Věřím, že to s námi myslíte dobře a že byste asi nebyli rádi, kdyby vás někdo označoval za "užitečné idioty".

Co kdybyste i vy předpokládali, že ti, které kritizujete, to myslí dobře? Možná by pak začala zajímavá diskuze, zda regulace omezuje nebo naopak podporuje "globální kapitál". Zda je "globální kapitál" něco špatného nebo naopak dobrého. Zda současné omezení sociálního systému "střední vrstvy" poškodí nebo naopak zachrání před tím, že za 30 let stát zkrachuje a přestane platit úplně.

Možná by se ukázalo, že někdy máte pravdu - a někdy zase ne. Ale bylo by to určitě zajímavější než pohádka o tom, jak neoliberalismus obchází Evropou. Vláda chce prý zvýšit daně. Zatracení neoliberálové....

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010