50 britských celebrit kritizovalo, že papež má být přijat v Británii jako "státní návštěva"

16. 9. 2010

Známé osobnosti britského veřejného života jako komik a spisovatel Stephen Fry a autor sci-fi románů Terry Pratchett kritizovali, že Británie přijímá přijíždějícího papeže jako "státní návštěvu". To je prý nepřijatelné v důsledku postojů Vatikánu k právům homosexuálů, k potratům a ke kontrole porodnosti.

Stephen Fry, Terry Pratchett, Philip Pullman a Richard Dawkins jsou mezi více než 50 veřejnými osobnostmi, které podepsali dopis deníku Guardian, v němž argumentují, že papeži by neměla být poskytnuta "pocta" státní návštěvy do Británie.

Signatáři dopisu požadují, aby bylo "papeži Ratzingerovi" odebráno právo na státní návštěvu Británie kvůli tomu, jaký postoj zaujímá Vatikán vůči právům homosexuálů, vůči potratům a kontrole porodnosti.

Dopis obviňuje katolickou církev, že brání užívání kondomů, a že tak výrazně přispěla k rozšíření nemoci Aids. Dopis také kritizuje katolickou církev, že nezaujala rozhodný postoj vůči sexuálním zločinům pedofilních kněží.

Dopis pokračuje: "Jsme přesvědčeni, že papež, jako občan Evropy, a vedoucí představitel náboženství, které má v Británii mnoho stoupenců, má samozřejmě právo na návštěvu naší země. Avšak stejně jako šéf určitého náboženství je papež hlavou státu a organizace, která je odpovědná za zakazování distribuce kondomů. Tím se rozšiřuje počet velkých rodin v chudých zemích a šíří se Aids. Katolická církev podporuje segregované školství, odepírá potraty i těm nezranitelnějším ženám, odmítá rovná práva pro lesbičky, gaye, bisexuály a transgenderové osoby a nevjyřešila mnoho případů sexuálního zneužívání dětí činiteli své organizace.

V každém případě odmítáme maškarádu, v jejímž rámci předstírá Svatá stolice, že je to stát a papež, že je hlavou státu. To je jen užitečná fikce, jejímž prostřednictvím Vatikán posiluje svůj vliv v zahraničí."

Známý právník a odborník na problematiku lidských práv Geoffrey Robertson, QC, argumentuje, že Británie činí chybu, že dovolila, aby papež považoval svou cestu do této země za státní návštěvu, protože suverenita Vatikánu a Svaté stolice je založena na Lateránské dohodě z r. 1929, kterou podepsal italský diktátor Benito Mussolini.

Papežova návštěva bude stát britské daňové poplatníky 12 milionů liber (cca 360 milionů Kč) a policejní ochrana samotná bude stát 1 milion liber (30 milionů Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010